Cytuj:
Natomiast gdyby to był gad.....to TYLKO HIPOTEZA....może nie są to włosy, lecz jakieś włosopodobne, mocno ukrwione wypustki połączone z układem oddechowym, może mające wspomagać oddychanie pod wodą. Wystarczyłoby, że caddy wystawi ich końcówki nad wodę, by pobrać tlen.
,,It was proposed, for example, that the hair reported on Caddy might have a respiratory function (analogous to the hair-like growths seen on the frog Trichobatrachus)"
- To właśnie zdanie znalazłem, czytając po nocy wypracowanie Darrena Naisha na temat kadborozaura.
Tak więc mam tu uwiarygodnienie mojej teorii...bo ja to wymyśliłem niezaleznie od tych, o których Naish napisał w swoim blogu....widzicie, jakiego macie ,,mondrale" na forum??
Ale chodzi mi o to, że nawet nie wiedziałem o zdolnościach tych żabek - i moją teorię uwiarygodnia to, iż nie jest to bujanie w obłokach i rzeczywiście istnieją zwierzeta, mające taką właściwość.
Bo tak apropos, to to zdanie ,,po polskeimu" znaczy: ,,Były na przykład propozycje, że wlosy, które opisywano w relacjach o Caddym, mogą mieć funkcją oddechową (być analogicznymi do włoso-podobnych tworów widocznych na ciałach żab z rodzaju Trichobatrachus)"
To jest żaba z rodzaju Trichobatrachus -
http://www.terrarium.com.pl/galeria/foto/13473.jpg
Czli nawet ja potrafię coś sensownego wymyśleć...i prawdopodobnego...a ja już myslałem, że zaczynam kompletnie bujać w obłokach....