Mam książkę, też czytałem. Pan Hausdorf ma tendencję do wymyślania, ciekawe czy w ogóle w ów tereny się w ogóle wybrał na wywiad środowiskowy. Taką fantastykę sam jestem w stanie wymyślić.
Przegrzebałem Internet, znalazłem kilka ciekawych miejsc na świecie. Jak ktoś lubi takie rzeczy, to niech googluje:
- Mezhgorye (Rosja) Mezhgorye to zamknięte miasto w Republice Baszkirii, w Rosji, nieopodal najwyższego szczytu Uralu - góry Jamantau. Miejsce to z zewnątrz nie jest niczym szczególnym - kilka niewielkich budynków. Jednak to co jest pod ziemią, zdziwi niejednego - znajduje się tam rosyjski bunkier dowodzenia wielkości Waszyngtonu.
- RAF Menwith Hill (Wielka Brytania) RAF Menwith Hill jest największą stacją monitorowania elektronicznego na świecie. Baza położona jest na obrzeżach Harrogate i jest prawdopodobnie połączona ze szpiegowską siecią ECHELON. Oficjalna nazwa jednostki jest myląca, gdyż faktycznie RAF Menwith Hill prowadzone jest przez amerykańską Agencję Bezpieczeństwa Narodowego. Cała baza to tak naprawdę jeden wielki monitoring. Jeśli coś niepokojącego dzieje się na świecie, RAF wie o tym jako pierwszy.
- Tajne Archiwa Watykanu (oraz podziemia itp.) Watykan - małe państwo schowane w sercu Rzymu, jest siedzibą najwyższych władz Kościoła katolickiego. To właśnie tu znajdują się Tajne Archiwa Watykanu, które gromadzą wszelkie najistotniejsze dokumenty, akty, pisma związane ze Stolicą Apostolską. Archiwa do późnych lat XIX wieku były ściśle tajne - dostępne tylko i włącznie dla osób z Watykanu. W 1922 roku, po akceptacji papieża Benedykta V, zostały udostępnione dla naukowców. Obecnie pracuje tu około 1500 badaczy z całego świata, jednak zwykły turysta nie ma nawet najmniejszych szans na zwiedzenie obiektu.
- Metro 2 (Moskwa, Rosja) Moskiewskie metro jest największym i najpiękniejszym tego typu obiektem na świecie. Niektóre stacje przypominają pałace. Wnętrze zdobią rzeźbione łuki oraz misterne żyrandole. Jest to potężna maszyna, z której rocznie korzysta ponad 2,5 mln pasażerów. Niewielu jednak wie, że oprócz tradycyjnej siatki połączeń, jest także drugi, tajny system tuneli łączący Kreml z siedzibą KGB i innymi organizacjami państwowymi. Metro-2 określane także jako D-6 składa się z trzech linii i w całości jest niedostępne dla zwykłych śmiertelników.
- Pine Gap (Australia) Pine Gap to tajna baza Stanów Zjednoczonych położona w pobliżu Alice Springs, w Australii. Zapewnia obszarowi Azji i Bliskiego Wschodu sygnały wczesnego ostrzegania w przypadku startów rakietowych. W kompleksie pracuje około 800 osób. Tajne instalacje budzą od lat wiele sensacji wśród Australijczyków.
- Bohemia Groove (Kalifornia, USA) Co roku, około 1500- 2000 członków światowej elity zbiera się tutaj wysłuchując przemówień i wymieniając doświadczenia. Wszystko to jest pod patronatem Watykanu, który w tym właśnie miejscu podaje plany działań zmierzających do Nowego Porządku Świata, znanego jako New World Order - NWO.
- Room 39 (Pjongjang, Północna Korea) Tajna organizacja, zajmująca się szmuglowaniem narkotyków, podrabianiem pieniędzy i tym podobnymi sprawami.
|