Wiedźma napisał(a):
Crunko napisał(a):
Moim ulubionym drapieżnikiem jest gepard. Chyba nie trzeba mówić dlaczego, król pościgu.
Ale widzę że dyskusja zeszła na obstawianie walk zwierząt. Co wg. mnie jest bardzo interesujące ( nie tyle patrzenie jak zwierzęta się zabijają ) co ta dyskusja i przewidywanie tych walk.
Tu trochę pytań ode mnie.
Czarna Pantera vs Puma
Puma vs Lampart
Czarna pantera to całkiem ten sam gatunek co lampart,
Panthera pardus, jedyne czym się różni od klasycznego lamparta w cętki to większa ilość melaniny w sierści. Nie widzę większego sensu w omawianiu jej osobno.
Właśnie podczas pisania tych pojedynków miałem wątpliwości czy jest to poprawne. Zawsze mnie to myliło. A w internecie znajdywałem informacje typu że istnieje i czarna puma , i czarna pantera, i czarny jaguar, a teraz dochodzi jeszcze do tego że czarna pantera to lampart. Pomoże mi ktoś rozwikłać tą zagadkę? Co jak co ale w tym to jestem zielony
Teraz dopiero odkryłem , że lampart to określenie rodzaju ssaków kotowatych a że pantery to podrodzina to wiele wyjaśnia . A zawsze myślałem że lampart oznacza tylko konkretny gatunek zwierzęcia. (lampart plamisty)
Lampart (Panthera) – rodzaj ssaków z rodziny kotowatych
Do tego dochodzi
http://dinoanimals.pl/zwierzeta/czarna- ... y-i-fakty/Dlaczego więc mówi się czarna pantera a nie czarny jaguar albo czarny lampart? (edit. rozumiem że mówi się tak dlatego, żeby objąć tym pojęciem czarnego lamparta i czarnego jaguara panthera to podrodzina w skład której wchodzą lampart i jaguar? Jeżeli tak to wszystko jasne )
Skróciłem nieco moje rozważania na ten temat bo moglibyście się zagubić w tym steku bzdur który był w tym poście przedtem. Jeżeli ktoś chciałby mi odpisać to "no offence please".Ja tylko głośno myśle, fajnie byłoby gdybyście mnie zrozumieli