Drego: tak, powiązanie orang-pendek z człowiekiem z Flores jest dla mnie nowością bo nadal nie widzę żadnego dowodu mogącego chociaż w małym stopniu potwierdzać tą teorię. To, że oba stworzenia chodzą na dwóch nogach nie jest dla mnie dowodem. Jeden ma żyć (?) na Sumatrze drugi żył 12000 lat temu na Flores (no może nawet 500 lat temu znany jako Ebu Gogo). Opisy orang-pendek są zróżnicowane, nie wiemy jak dokładnie wyglądał człowiek z Flores. Rekonstrukcje na podstawie szkieletu raczej nie upodobniają go do orang-pendek. Dodatkowo ostatnio poddawana jest w wątpliwość jego przynależność gatunkowa (są głosy że może to być chory Homo sapiens). Nie upieram się że orang-pendek nie może być człowiekiem z Flores. Upieram się że nie ma na to żadnych dowodów, są tylko przypuszczenia. Proponuję ewentualną dyskusję na ten temat przenieść do tematu Orang-Pendeka bo tu mieliśmy dyskutować o Batutut.
Lobato:
Napisałem "Jeśli". Nigdy nie twierdziłem, że kryptydy nie mogą istnieć. Wprost przeciwnie! Na Ziemi jest tyle niezbadanych zakątków i głębi wód, że nie logiczne byłoby twierdzenie że czegoś tam nie może być, zwłaszcza zwierząt unikających kontaktu z człowiekiem. Nauka polega na ciągłym odkrywaniu, a więc najlepsze przed nami
Potrzeba jednak dowodów i tego zawsze się domagam.
Co do piwka to ja poproszę żywczyka