Nie wypowiadam sie co do ingerencji w środowisko życia tego zwierzaka, ale jak chcecie usuwać go ze środka jeziora tylko dlatego, ze ludzie się tam kąpią to gratulacje.... przypomina mi to tylko faceta który prosił Straż Pożarną o usunięcie gniazda szerszeni z lasu bo mogą kogoś zaatakować na grzybach 0o (sytuacja niestety autentyczna)
W Polsce występują 4 gatunki węży Eskulapa i Gniewosza można od razu odrzucić, bo są rzadkie. Eskulap w Polsce występuje chyba tylko w Bieszczadach a to twoje jezioro to chyba niedaleko Włocławka o ile sie nie myle. Gniewosze wolą miejsca suche, silnie nasłonecznione, nie wiem czy w ogóle potrafią pływać..... Zostaje Żmija i Zaskroniec. Nie słyszałem żeby żmije wydzielały jakiś szczególny zapach, one raczej syczą, a jak to nie daje skutku to dziobają. Pozostaje Zaskroniec, widziałeś żółte paski aż po ogon których Zaskrońce nie mają (chyba, że ja o czymś nie wiem), ale łuski węży odbijają światło słoneczne i mienią sie różnymi kolorami. Reszta pasuje do opisu Zaskrońca
A nie odpadł temu waszemu wężowi przypadkiem ogon?? Bo jak tak to dochodzi kolejna możliwość a mianowicie Padalec, który wbrew pozorom wężem nie jest tylko wygląda jak wąż
|