Kryptozoologia

Obecny czas: 29 Lis 2024, 03:27

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Odp: Czy legendy o wilkołakach są prawdziwe?
PostWysłany: 11 Lip 2007, 12:20 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

Dobrze, że czasy się zmieniły, ale mam nadzieję że wilkołaki (jeśli kiedykolwiek żyły) przetrwały...

PostWysłany: 11 Lip 2007, 15:56 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
FiFi napisał(a):
Zwłaszcza jeśli to było dawno...
W średniowieczu by Cię na stosie spalono...

W średniowieczu ludzie raczej uważali wilkołaki itp. za istniejące, więc w ujrzeniu takiego (po jakiejś ostrej libacji, innego sposobu nie widać :)) nie było raczej nic niezwykłego.

PostWysłany: 11 Lip 2007, 18:43 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

WILKOŁAKI NIE ISTNIEJĄ

POMYŚLCIE DUŻY WILK, KTÓRY STAJE SIE WŁASNIE WILKOŁAKIEM W PEŁNI KSIĘZYCA - TO MIT!!!!

PostWysłany: 11 Lip 2007, 22:08 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
No masz racje, mit jak nic. Koronnym argumentem dla mnie jest to, że wg. wszystkich znanych mi podać wilkołakiem był człowiek, który się przemieniał w czasie pełni księżyca, a nie wilk.

PostWysłany: 12 Lip 2007, 10:38 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

To chyba raczej do mnie było po części więc pozwole sobie odsłonić miałkość waszych dywagacji  :twisted:

Zacznijmy od tego, że samotny wilk nie zaatakuje człowieka. Chyba, że jest chory na wściekliznę. Poza tym dawniej ludzie doskonale wiedzieli jak wilk wygląda, żyjąc w pobliżu lasów musieli wiedzieć czy to co widzą to bezpański pies czy też może wilk. Więc teoria jakoby przypisywali nadnaturalne cechy dużym wilkom jest wyssana z palca. Podobnie ta, że wilk mógł się dostosować do chodzenia na dwóch łapach. Chyba nie odrobiło się lekcji z anatomii, psy mogą stać na łapach ale chodzić - niezbyt. Nawet niedźwiedz, który może stać na dwóch łapach w przypadku pogoni czy poruszania się wykorzystuje wszystkie cztery łapy. Tak więc historie jak to grupa wilków się nauczyła polować na dwóch łapach i gdzieś się w lesie ukrywa można między bajki włożyć.
Poza tym znowu wyskakujecie z Czarnobylem i jego skutkami. Sami mówicie, że o wilkołakach mówiło się już w średniowieczu, a tutaj nagle katastrofa która miała miejsce 21 lat temu. I co, może od tego wybuchu nauczyły się też w czasie przenosić ?

PostWysłany: 12 Lip 2007, 10:46 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

To raczej do Tryka było, a z Czarnobylem to był tylko przykład...
Czy tylko tam mutanty się rodzą???

Ostatnio edytowany przez FiFi, 12 Lip 2007, 10:49, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 12 Lip 2007, 10:56 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Mutanty rodzą się na całym świecie, o chociażby Twój lew w avatrze - też mutant. Ale Ty najwidoczniej nie jesteś w stanie podać innego miejsca, gdzie mutanty możnaby spotkać skoro ciągle z Czarnobylem wyskakujesz. W dodatku coś podejrzewam, że obydwaj posługujemy się zupełnie inną definicją tego słowa.

PostWysłany: 12 Lip 2007, 11:03 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

Czy tylko tam mutanty się rodzą??? - To było pytanie retoryczne...
A Czarnobyl to najbardziej znany przykład (dlatego go używam).

PostWysłany: 12 Lip 2007, 13:32 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

M@ron napisał(a):
A zresztą nie jesteś zbyt bystry gdybyś popatrzył na mój profil wiedziałbyś że nie miałem jeszcze lekcji anatomi :czat:

Widze, że musze zacząć od podstaw. Przede wszystkim zwrot "nie odrobiło się lekcji z..." się nie odczytuje dosłownie. Nikifoor też nie miał ale jakieś pojęcie o niej ma. Ja też nie mam i mam.
Być może nie masz psa ale z pewnością widziałeś je i wiesz raczej, że psa można nauczyć stać na dwóch nogach, w ekstramalnych przypadkach będzie w stanie nawet chodzić (był już na forum film o psie, który urodził się bez przednich łap). Ale zwierze takie ma zapewnione wyżywienie, w warunkach naturalnych szybko padłoby ofiarą innych drapieżników albo zdechło z głodu.

@Fifi
Może i to było pytanie retoryczne ale mimo wszystko Czarnobyl niezbyt tutaj pasuje. Nawet już nie chodzi o to kiedy był ale że wogóle był. Większość mutacji jest pochodzenia naturalnego, coś zmienia się w DNA i albo się upowszechni albo nie (dobór naturalny działa). Tymczasem mutacje w zonie czy na terenie Hiroszimy i Nagasaki są efektem tylko i wyłącznie ekspozycji organizmów żywych na promieniowanie i skutkowało raczej rozwijaniem się nowotworów niż mutacjom (tak, też widziałem cielaki z dwoma głowami czy jakieś dziwne płody ale wpływ promieniowania może co najwyżej zwiększyć p-stwo wystąpienia takiej mutacji, a nie być jej przyczyną) Zresztą najbardziej skażona strefa ma powierzchnie 0,5 km kw.

PostWysłany: 12 Lip 2007, 14:21 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

No dobra. Czarnobyl to był zły przykład...

PostWysłany: 17 Lip 2007, 11:08 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

1. Wilkołak to człowiek który dzięki klątwie, czarom lub sprzedaniu duszy diabłu zmienia się w wilka. Wilk jest może trochę większy od innych, ale nie jest to hybryda ludzko-zwierzęca. Podobno człowiek zmienia się "wywlekając" swoją skórę na lewą stronę.
2. Skandynawscy wojownicy używający różnych substancji aby wpaść w szał bojowy (np. grzybków halucynogennych) zakładali wilcze lub niedźwiedzie skóry, wierząc, że w ich ciała wstępują dusze zwierząt. Byli to oczywiście berserkerzy i
3. Współczesny obraz wilkołaka stworzyło kino. Użycie prawdziwych zwierząt było niebezpieczne, istniał chyba jakiś zakaz dotyczący wykorzystywania ich do scen "zabijania", komputerów nie było, więc pozostawała charakteryzacja z sierści jaka.

PostWysłany: 26 Lip 2007, 08:41 
Zaawansowany
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Nanami poczytaj o likantroopi - urojone wilkołactwo :) ta choroba mogła mieć wiele wspólnego z powstaniem mitów o wilkołakach.

PostWysłany: 26 Lip 2007, 10:42 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

FiFi napisał(a):
To raczej do Tryka było, a z Czarnobylem to był tylko przykład...
Czy tylko tam mutanty się rodzą???

Czemu do mnie??

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 43 posty(ów) ] Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników