Kryptozoologia

Obecny czas: 25 Lis 2024, 15:46

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gady
PostWysłany: 21 Gru 2006, 00:23 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Co to gady, chyba każdy wie.. więc tego pisać nie będe.. ale jakby ktoś chciał to link do wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gady

Ogółem co chciałbym żeby się znalazło w tym temacie? no nie wiem, coś na temat gadów, może jakieś kryptydy które gdyby były uznane przez zoologie były by gadami, lub tym podobne rzeczy, albo ktoś z was interesuje się terrarystyką? więc można i coś o tym napisać.

Ja powiem tyle:
Jestem terrarystą, choduje jaszczurki (tzn obecnie jedną), dokladniej Agame Brodatą ( Pogona Vitticeps ). I co moge powiedzieć o tym stworze? aktywność typowo dzienna, kiedy tylko światlo w terrarium gaśnie- on natychmiast zasypia, maksymalny rozmiar jaki może osiągnąć ten gad to 60cm, z czego około połowa to ogon, gady te mają swój własny system komunikacji, kręca łapami (tzw weaving) i kiwają głowami czyli robią tzw "pompki". W razie konieczności potrafią biec na tylnych łapach. Pora godowa przypada na początek października. Jaszczurka ta pochodzi z Australii więc nie musimy jej zimować. Zjada wyjątkowo dużo, moja np potrafi zjeść kilkanaście świerszczy, dorzucić do tego kilka mączniaków i jeszcze zieleninke. Temperatura pod promiennikiem powinna wynosić około 40 stopni, jednak moze być troche mniej. Oczywiście potrzebna świetlówka UVA i UVB, by zapewnić stworkowi dawke "promieni słonecznych". Odżywianie- 75% pokarm "mięsny" tzn świerszcze, mączniaki, muchy (ale nie mogą być to larwy much!) itp, 25%- pokarm roślinny (koniczyna, truskawka, bazylia itp). No ok, troche się zmieszałem więc już kończe- jak macie jakieś pytania to pytajcie, może jak mi się uda to niedługo zamieszcze tutaj zdjęcie swojego brodacza :).

PostWysłany: 21 Gru 2006, 14:52 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kilka gadzich rekordów:

największy żyjący krokodyl i gad - krokodyl różańcowy, Crocodylus porosus - największy osobnik schwytany w 1854r. na Filipinach miał 7 m długości;
najmniejszy krokodyl - kajman Cuviera (Paleosuchus palbebrosus) - samica osiąga do 1,2 m, samiec do 1,5 m, bardzo rzadko więcej;
najdłuższy wąz - pyton siatkowy, Python reticulatus - największy okaz zastrzelono w 1912r,
na wyspie Celebes, miał 10 m długości;
najdłuższy wąż europejski - (chyba...) Połoz czteropręgi, Elaphe quatuorlineata - rekord długości - 260 cm;
najmniejszy wąż - Leptotyphlops bilineata- zaledwnie 7-10 cm długości i najwyżej 2g wagi;
najcięższy wąż - anakonda zielona, Eunectes murinus - do jakichś 300kg;
największa jaszczurka - waran z Komodo, Varanus komodoensis - rekord długości wynosi albo 3,13 m, albo 3,65 m;
największa europejska jaszczurka właściwa - jaszczurka perłowa, Timon lepidus - rekord długości to 90 cm///ale jeżeli brać pod uwagę Wyspy Kanaryjskie, to największa jest Gallotia steplini - osiągająca bez ogona aż 46cm, a z ogonem pewnie koło metra;
największa w ogóle europejska jaszczurka - żółtopuzik bałkański, Ophisaurus apodus - do 140 cm;
największy żółw - żółw skórzasty - długość karapaksu do 2,4 m, rekord wagi - 916kg;
największy słodkowodny żółw Ameryki Pólnocnej - żółw sępi, Macrochelys temminckii - największy okaz ważył 114 kg, miał pancerz długości 66 cm i głowe - 24 cm;
najmniejszy żów - Homopus signatus - pancerz długości 9,5 cm, masa - 140g;
najszybszy gad - albo żółwie morskie, potrafiące pływac z prędkoscią do 32km/h, albo krokodyle - które być może mogą atakować z prędkością ok. 40km/h;
najszybszy gad ladowy - prawdopodobnie warany - wiadomo, że waran z Komodo może osiągać 23km/h, niektóre inne gatunki być może są szybsze;
najszybciej biegający krokodyl - krokodyl australijski, Crocodylus johnstoni - może galopować z szybkością do 19km/h;
najbardziej chłodolubny gad - hatteria (Sphaenodon punctatus/S. guntheri) - optimum termiczne dla niej wynosi zaledwie 12-17*C;
gad o największym zasięgu występowania - żółw skorzasty, Dermochelis coriacea - spotykany zaróno u wybrzeży Australii, jak i w Bałtyku;
najjadowitszy gad - tajpan Oxyuranus microlepidotus - jedna porcja jego jadu wystarcza do zabicia blisko 250 tys. myszy lub 100 ludzi;
największy jadowity wąż - kobra królewska, Ophiophagus hannach - do ponad 5 m długości;
najdalej na północ sięgający gad - jaszczurka żyworodna, Zootoca vivipara - do 70* szerokości geograficznej pólnocnej;
najdalej na północ sięgajacy wąż - żmija zygzakowata, Vipera berus - do 69* szer. geogragf. północnej;
największa polska jaszczurka - samica padalca, Anguis fragilis - do 52,5 cm długści i nawet 1kg wagi;
najmniejszy gad- gekon Sphaerodactylus parthenopion- zaledwie do 3,4cm długości (17 mm bez ogona) i 0,12 g wagi;

jak coś mi się jeszcze przyponmni to wpiszę..... :wink:

Ostatnio edytowany przez Schnappi, 08 Sty 2007, 16:18, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 21 Gru 2006, 18:49 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Ja od gadów do ja żem specem nie jest...ale słyszałem, iż najszybszym gadem jest albo mamba czarna(ponoć 29-32 km), lub jaszczurka z rodzaju Cnemidophorus(29 km)...

PostWysłany: 08 Sty 2007, 16:36 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Z tego co wiem, to potwierdzony rekord orędkości dla mamby czarnej to 24 km/h....
Co jaszczurek z rodzaju Cnemidophorus: mają one szybszą przemianę materii i w ogóle metabolizm bardziej zbliżony do zwierząt stałocieplnych od wiekszosc gadów..więc na pewno sa tez szybkie, szybsze od innych gadów podobnej wielkości. Jednak nie chce mi się wierzyć, żeby te 25-30 cm jaszczureczki mogły tak szybko biegać....tak się zastanawiam, czy nie chodizło Ci Kiedrzu jednak czasem o legwany z rodzaju Crotaphytus (ten legwan obrożny, z pustynnych terenów USA, co potrafi biegać na tylnych nogach).. :?: :?: ....ale [size=7px]ja się tam nie znam...[/size]
A tak w ogóle, to stawiałbym na warany jako na najszybsze gady lądowe. 23 km/h dla warana z Komodo to potwierdzona informacja...warany potrafią w pewnym stopniu ogrzewać swoje ciało niezależnie od temp. otoczenia, wytwarzać w organizmie pewną ilośc ciepła, dzięki czemu biegają szybciej. A gatunki, jak waran nilowy czy olbrzymi są lżejsze i mniej ociężałe od ,,komodowca", więc prawdopodobnie są tez szybsze...tak szybkie, ,,że nawet człowiekowi trudno je dogonić".......

Ostatnio edytowany przez Schnappi, 25 Lut 2007, 00:41, edytowano w sumie 1 raz

Temat postu: Odp: Gady
PostWysłany: 12 Sie 2007, 10:24 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

Żółw skurzasty wystepuje w Bałtyku?? ??? nie wiedziałe, ale u Polskich wybrzeży?

Temat postu: Odp: Gady
PostWysłany: 12 Sie 2007, 11:21 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Nie występuje w nim....jest tylko bardzo rzadkim gościem.

Nie wiem ile razy go widywano w Bałtyku, ale góra z 2-3 razy.
To jest typowy gatunek, który zamieszkuje wody tropikalne, ale....wiadomo, że czasem wędrował w rejony koła podbiegunowego.
Wędrowcem więc, nazwać go można.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników