Kryptozoologia

Obecny czas: 30 Lis 2024, 06:43

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Rozbudowanie portalu
PostWysłany: 20 Lis 2006, 18:10 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Krainy Leniwców
Pomimo, że jest już temat o podobnej tematyce (propozycje odnośnie serwisu) zakładam ten, gdyż w poprzednim rozmowa idzie w nieco innym kierunku.

Co myślicie o powiększeniu Portalu Kryptozoologicznego? Spójrzcie choćby na Paranormalium. Jest dużym serwisem. Widać, że niemal reprezentuje Polskę w swojej tematyce na świecie. Może czas trochę bardziej zaangażować się w PK? Na razie widzę, że tylko forum tętni życiem. I to w dodatku tylko między grupą ludzi. Do rzeczy: proponuję rozbudować PK, pokazać że znamy (znacie? :P) się na tym co robimy. Rozbudować do rozmiarów www.Cryptozoology.com czy choćby Cryptomundo. Powoli, ale sukcesywnie. Tak, żebyśmy mieli chociaż 500 wejść dziennie na stronę. Opracować własne, niepowtarzalne artykuły, a nie ciągle tłumaczyć z zagranicznych serwisów. Wymagałoby to wiele pracy i czasu (wiem, wiem, szkoła, matura, praca etc.) jednak gdyby każdy dodał przynajmniej 2 arty autorskie co weekend, ktoś zmajstrował nowy layout strony, ktoś jeszcze zająby się newsami, to cały serwis wyglądałby na pewno o wiele lepiej i profesjonalniej.

A więc, kto mnie popiera?

Temat postu: Re: Rozbudowanie portalu
PostWysłany: 20 Lis 2006, 18:51 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
Twój pomysl wydaje się niecodziwny. Przecież gdybyśmy mogli ot, tak rozbudować stronę,to już dawno byśmy zaczęli :roll: . Ja zresztą próbuję ją reklamować wśród różnych osób.
"Chupas" napisał(a):
Opracować własne, niepowtarzalne artykuły,

Ja mam jednen :mrgreen: . Nieprzetłumaczony, ale własny (choć słabo napisany i poprawiany przez Iva).

PostWysłany: 20 Lis 2006, 20:06 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

"Chupas" napisał(a):
Widać, że niemal reprezentuje Polskę w swojej tematyce na świecie
Bez przesady, są jeszcze większe serwisy i dużo bardziej popularne. Nie wywyższałbym tak Paranormalium.
Chociaż nie powiem, swoją renomę przez te trzy lata zdołało wypracować...

"Chupas" napisał(a):
Rozbudować do rozmiarów www.Cryptozoology.com czy choćby Cryptomundo
Akurat tak się składa, że pod względem ilości artykułów i opisów kryptyd cryptozoology.com troszkę nam ustępuje :P

Ogólnie pomysły ciekawe. Tylko teraz potrzeba chętnych i czasu...

PostWysłany: 21 Lis 2006, 06:08 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Spójrzcie na AmericanMonsters! Jak pierwszy raz tam wszedłem to o mało co zawału nie dostałem. Mają tam tyle artów (własnych!) że mózg staje! (200 jak nie więcej) Czy PK jest gorsze? Czy są w Polsce jakieś inne aktywne serwisy o kryptozoologii? Nie ma. Więc puki co PK trzyma władzę. Puki co... Więc może byśmy się bardziej postarali? Uważam, że miłobyłoby kiedyś powiedzieć komuś "Wiesz, ja piszę arty dla PK..." - i gościowi oczy w słup jakby usłyszał, że jestem zastępcą prezydenta :D Nie wiem jak wy, ale ja bardzo chcę dożyć takich czasów...

PS. Zauważ Iv, że Paranormalium jest niekomercyjne. A to naturalne, że serwisy komercyjne zawsze będą o krok od tych bezpłatnych. Popatrz na Gry-Online. Kiedyś byli niekomercyjni. A teraz są, i o ile lepiej i sprawniej wszystko u nich działa, niż w bezpłatnych serwisach. (Mimo to nie popieram komercjalizacji PK)

PostWysłany: 21 Lis 2006, 16:50 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

"Chupas" napisał(a):
Zauważ Iv, że Paranormalium jest niekomercyjne
Planuję tam wprowadzić reklamy, tylko jeszcze nie wiem, jak to będzie rozwiązane.

Chcecie zmian? To będziecie je mieć :twisted:

Na początek proponuję, aby zgłosiły się osoby chętne do wykonania grafiki na potrzeby serwisu. Po jakimś czasie wyłonilibyśmy drogą głosowania najlepszą grafikę oraz zdecydowalibyśmy, które z grafik ustawić na stronie (i która z nich ma być jako domyślna).

PostWysłany: 21 Lis 2006, 17:34 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

"Ivellios" napisał(a):
"Chupas" napisał(a):
Zauważ Iv, że Paranormalium jest niekomercyjne
Planuję tam wprowadzić reklamy, tylko jeszcze nie wiem, jak to będzie rozwiązane.

Nie o taką komercyjność mi chodzi. Ja mam na myśli płatne arty do czytania itp. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

"Ivellios" napisał(a):
Chcecie zmian? To będziecie je mieć :twisted:

Ten emotek nie wróży nic dobrego...

PS. Tak się składa, że jestem chory i do końca tygodnia tylko siedzę w domu i tabety łykam, więc mogę się trochę "poprodukować" dla portalu :)

[size=9px][ Dodano: 2006-11-21, 19:38 ][/size]
Proponuję na początek opracować co nieco o każdej kryptydzie z oficjalnej listy BCSCC. Trudne, ale nie niemożliwe. Ja już wziąłem się do roboty. :)

PostWysłany: 21 Lis 2006, 19:55 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
"Proponuję na początek opracować co nieco o każdej kryptydzie z oficjalnej listy BCSCC. Trudne, ale nie niemożliwe. Ja już wziąłem się do roboty"

Takie coś już miało miejsce, lecz tam było mniej informacjii, niż w twoim "co nieco".
Warto, też dodać, iż na BCSCC, o niektórych kryptydach(ok. 30%) to zazwyczaj nic sie nie znajduje w sieci na ich temat...

PostWysłany: 22 Lis 2006, 08:38 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Kiedrzu, internet założono mi dopiero na krótko przed wakacjami. Gdy zaczynałem kumpel powiedział mi taką uniwersalną radę: "Jeśli czegoś nie ma w necie, to znaczy że to nie istnieje" - i tego się trzymam, na razie z dobrym skutkiem. Poza tym mam jeszcze kilka encyklopedii itp. itd. mądrych książek, z których też można korzystać.

PostWysłany: 22 Lis 2006, 13:32 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Co do artykułów opracowywanych, to jeden planuję, jednak na podstawie tłumaczonych tekstów. :wink:

PostWysłany: 22 Lis 2006, 14:24 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ale to jest prawie jak plagiat. Trzeba dodać coć jeszcze, co się samemu wylooksało.

PostWysłany: 22 Lis 2006, 15:26 
Redaktor
Awatar użytkownika

Chupas, ma rację najlepiej coś samemu zrobić, nie tylko tłumaczyć teksty z angielskiego. Prawdziwy kryptozoolog prowadzi własne badania.

PostWysłany: 22 Lis 2006, 16:20 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Thx za poparcie Caniche :) Ale rzeczywiście, nie wiem skąd oni te kryptydy na listę pobrali. Lookzillowałem i googlowałem pierwsze 30 i informacje o 4 znalazłem : P

PostWysłany: 22 Lis 2006, 17:03 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Nie powiedziałem, że nic od siebie nie dodam.....w każdym razie postaram się to jakoś sensownie od siebie wzbogacić. :wink:

PostWysłany: 22 Lis 2006, 20:31 
Redaktor
Awatar użytkownika

"Chupas" napisał(a):
Ale rzeczywiście, nie wiem skąd oni te kryptydy na listę pobrali. Lookzillowałem i googlowałem pierwsze 30 i informacje o 4 znalazłem : P

Większość kryptyd z tej listy to nie kryptydy, np. węgierski wilk trzcinowy to inna nazwa szakala złocistego używana kiedyś przez mieszkańców Austrii i Węgier, a znajduje się oficjalnie na spisie kryptyd.....takich kryptyd jest zapewne wiecej...

Ostatnio edytowany przez quatl pietrzak, 22 Lis 2006, 20:32, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 22 Lis 2006, 20:35 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

No to może czas zrobić "Oficjalną listę kryptyd by PK"? :)

PostWysłany: 22 Lis 2006, 20:36 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

W ogóle ta lista mnie zadziwia.....jakoś nie znalazłem tam Emela-Ntouka czy Mokele-mbembe...wielu kryptyd z americanmonsters.com nie ma na tej liście......szukałem też kiedyś w googlach informacji o tamtejszych gadzich kryptydach, i za przeproszeniem, gówno znalazłem......... 8)

[size=9px][ Dodano: 2006-11-22, 21:40 ][/size]
"Chupas" napisał(a):
No to może czas zrobić "Oficjalną listę kryptyd by PK"? :)

Jest już w ,,budowie" - http://kryptozoo.paranormalium.pl/forum/viewtopic.php?t=383 :wink:

PostWysłany: 24 Lis 2006, 14:08 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

"Chupas" napisał(a):
"Jeśli czegoś nie ma w necie, to znaczy że to nie istnieje"

Wiem że wątek jest nie o tym ale... Proszę poszukać mi jakiegoś porządnego, polskojezycznego źródła wiedzy o dążeniach niepodległościowych w Oksytani, Fryzji itp.
Z góry dziękuje.
Caniche, ja powiedziałbym nawet że więcej jak o połowie kryptyd na liście Brytyjskiego Towarzystwa Kryptozoologicznego nie można NIC znaleźć w Sieci, poza nazwą na liście kryptyd...

PostWysłany: 24 Lis 2006, 14:29 
Zaawansowany
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Iowa
"nikifoor" napisał(a):
"Chupas" napisał(a):
"Jeśli czegoś nie ma w necie, to znaczy że to nie istnieje"

Wiem że wątek jest nie o tym ale... Proszę poszukać mi jakiegoś porządnego, polskojezycznego źródła wiedzy o dążeniach niepodległościowych w Oksytani, Fryzji itp.
Z góry dziękuje.

CZEGO NIE MA W NECIE nie tylko w jezyku polskim, nie ograniczajmy sie ;p

PostWysłany: 26 Lis 2006, 09:26 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

A teraz z innej beczki, ale nadal w temacie. Propozycja dla osób z portalu, którzy opracowują lub tłumaczą artykuły: proponuję, żeby każdy zadeklarował jakim rodzajem kryptyd najczęściej się zajume. Zaoszczędzi to kłopotów typu kilka osób robi coś o tej samej kryptydzie.

Ze swojej strony od razu mówię, że zajmuję się właściwie tylko kryptydami-ssakami, czyli wszelkiej maści leniwce, niedźwiedzie i gryzonie, oraz różne inne włochacze z terenów Tybetu i Szkocji (sporadycznie) :) Oficjalnie mówię, że nie tłumaczę/opracowuję już nic o wodnych, hominidach itd.

Więc, ustalmy kto czym i wio rozbudowywać serwis :)

PostWysłany: 26 Lis 2006, 12:32 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

No to ja zaklepuję sobie morskie potwory (gady) i żyjące dinozaury. :)

PostWysłany: 26 Lis 2006, 14:17 
Redaktor
Awatar użytkownika

Ja zajmę się ssakami drapieżnymi (psy, koty itd. bez niedźwiedzi), roślinożernymi (typu Vu quang, jelenie), wszystkożernymi (np. świnie) małpami (bez hominidów) i owadożernymi+ nowe odkrycia zoologiczne.
Dla każdego coś się znajdzie, nie ma obawy.
To do dzieła.

PostWysłany: 26 Lis 2006, 15:23 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Cóż, ja miałem chęć w wolnym czasie porobienia artów o nowych odkryciach itp w zoologii :/.
Szkoda.

PostWysłany: 26 Lis 2006, 17:35 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ależ Kiedrzu, przecież możesz się zajmować tymi odkryciami (jak na razie zauważłyłem tylko Ty się tym zajmujesz) :) Prawdopodobieństwo, że obaj napiszecie o tym samym odkryciu jest nieprawdopodobnie duże. Poza tym, z tego co widzę, chyba lubisz ptaki :) Więc, może zająbyś się kryptydami tego rodzaju? (Wiem, wiem, matura itd. ale może w wolnym czasie)

PostWysłany: 26 Lis 2006, 17:46 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

O kryptydach - ptakach poza ptakiem grzmotem nie ma chyba w Necie (nawet anglojęzycznym) zbyt dużo informacji.

PostWysłany: 26 Lis 2006, 18:04 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Cóż...o ptakach w wolnym czasie moge co nieco napisać...źródła mam - wyszukane przez siebie, pozostaje tylko tłumaczenie.
A dodatkowo, też coś naskrobie o odkryciach, odkryciach na nowo w zoologii, bo na ten dział też mam sporą ochote.

Ale w wolnym czasie, a tego od czasu do czasu będe miał ;).

PostWysłany: 26 Lis 2006, 19:13 
Redaktor
Awatar użytkownika

"Kiedrzu" napisał(a):
Cóż, ja miałem chęć w wolnym czasie porobienia artów o nowych odkryciach itp w zoologii :/.
Szkoda.

Rób te artykuły bez żadnych zachamowań, nie martw się ja będę miał napewno inne.
Co najwyżej napiszesz na PW co zrobisz i tyle.

Praktycznie mam już zrobiony artykuł o Pekari olbrzymiej.....trochę muszę udoskonalić.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 26 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników