[hide]Shnappi, przysługuje jeden głos na każdego
Na razie nie mówię czy poprawna odpowiedź, zaczekam jeszcze do środy
[/hide]
[size=9px][
Dodano: 2006-10-24, 18:10 ][/size]
No dobra, nie będe was dłużej trzymał w niepewności
Ptak przedstawiony na obrazku to model Argentavis magnificens wykonany na podstawie znalezionych szczątków.
Pozwolę sobie wstawić przetłumaczone przeze mnie informacje o tym ptaszku z angielskiej wikipedii:
"Argentavis magnificens (odkryty przez: Campbell & Tonni, 1980). Częściowy szkielet tego olbrzymiego teratorna był znaleziony w La Pampa, Argentyna. Jest to najstarszy znaleziony szkielet teratorna, licząc jego wiek od Mezozoiku (ok. 6 do 8 mln lat temu) i jeden z niewielu znalezionych w Ameryce Południowej. Jest to pierwsze odkrycie szczątków tego ptaka, włączając w to pojedyncze znaleziska takie jak partie czaszki, niekompletne kości ramieniowe i części skrzydeł. Rozpiętość jego skrzydeł szacuje się na ponad 6 metrów, a długość od ogona do głowy na 8 metrów (26 stóp angielskich). Szacunkowa waga tego zwierzęcia to 80 kg (176 funtów). Są to bardzo zbliżone wymiary do ówcześnie żyjących pterozaurów."
Tłumaczyłem żeby dało się to zrozumieć, bo jakby wszystko wrzucić do translatora to wyszłaby z tego sieczka. I trochę mi nie pasują te dane o wieku szkieletu... Mezozoik był ponad 140 mln lat temu a nie 6 -8 :/ Ale ja tylko tłumaczyłem...