Cykl o Tomku wymiata
. Kiedy to czytałem(miałem 9 lat) to większość wiedzy na temat flory, fauny, geografii i historii świata czerpałem właśnie z niego
.
Teraz trochę słów o fabule. Akcja książek dzieje się mniej więcej między 1905-1910. Tytułowy Tomek ma kilkanaście lat, a jego ojciec+kilku jego przyjaciół jeżdżą po świecie łapiąc co bardziej egzotyczne zwierzęta(okapii w Afryce, kangury&reszta torbaczy w Australii). W każdym razie, łapanie zwierząt to nie jedyna oś fabuły tomkowej sagii(właściwie jest nią tylko w dwóch tomach).
We wspomnianym Tomku na ropach Yeti, kompania ojca Tomka wyrusza na poszukiwanie Smugii(który do tej kompanii należy), który z kolei wyruszył na poszukiwanie brata który zaginął w Tybecie. Zanim dotrą do Himalajów, muszą przemierzyć Indie, a i potem łatwego życia nie mają-ścigają ich carscy kozacy, więc muszą zboczyć z kursy i trafiają do Chin. W drodze powrotnej znowu zawadzają o Himalaje i wtedy właśnie pojawia się Yeti. Porywa Tomka. Później okazuje się że byli to Lamowie, którzy uznali go za inkanacje swojego zmarłego mistrza. By się upewnić że to na pewno on, zanieśli go do jaskini w której znajdowało się serce mistrza. Zakryli mu oczy i uznali, że jeśli znajdzie serce, jest naprawde ich mistrzem. Na szczęście Tomek go nie znalazł, a mnichowie stwierdzili, że to nie ich przełożony i odstawili go pod drzwi swojego klasztoru. Zasmuconym towarzyszom Tomka powiedzieli, że w nocy Yeti przynisły chłopca do ich klasztoru.
Więc jak widzicie, z tej książki nie dowiecie się niczego na temat Yeti
.
Tym nie mniej jest to bardzo dobra książka przygodowa, tak samo jak reszta tomów z tego cyklu Szklarskiego :grin: .