Dosyć długo mnie tu nie było, pewne zawirowania związane z łączeniem portalu Paranormalium z radiem o tej samej nazwie spowodowały, że kompletnie nie miałem czasu na zajmowanie się kryptozoologią. Teraz jednak na szczęście zaczyna się to zmieniać, w związku z czym zacząłem główkować nad niezbędnymi zmianami, jakie na KryptoZoo należałoby przeprowadzić, aby uczynić serwis bardziej atrakcyjnym dla odbiorców
W planach mam:
Responsywny interfejsChoć wizualnie KryptoZoo jest całkiem OK, to jednak sam kod HTML serwisu - czego nie da się ukryć - jest z poprzedniej epoki i kompletnie nie przystaje do współczesnych wymagań stawianych choćby przez urządzenia mobilne. Stosowane obecnie technologie webowe w praktyce eliminują konieczność tworzenia oddzielnej wersji strony dla smartfonów. Na stronie posiadającej responsywny interfejs układ elementów dostosowuje się do rozmiarów ekranu, na jakim witryna jest wyświetlana.
Przykładem responsywnej strony jest serwis Radia Paranormalium -
http://www.paranormalium.pl/ Responsywność można przetestować, używając przeglądarki na komputerze - wystarczy zmienić rozmiar okna, by witryna zmieniła layout na "smartfonowo-tabletowy".
System komentarzyCzyli rodzaj mini-forum pod każdym z artykułów. Wszystkie komentarze będą przechodziły obowiązkową moderację, a panel zarządzania komentarzami prawdopodobnie udostępnię dla wszystkich moderatorów i administratorów forum.
Inne zmianyGaleria - zastanawiam się nad połączeniem jej z główną częścią serwisu, bo teraz stanowi ona jakby osobny twór, który na dodatek trochę się posypał jeśli chodzi o stronę wizualną...
Zmiana w dziale audio-wideo - porzucenie odtwarzacza flashowego na rzecz tagu <video> i <audio> z HTML5.
Jeśli macie swoje propozycje zmian, zapraszam do dzielenia się nimi
Wspomniane wyżej zmiany również można przedyskutować.
Od razu uprzedzam, że wraz z modernizacją całego serwisu może się nieco zmienić jego oprawa graficzna - jak tylko ruszę z przebudową, udostępnię Wam podgląd wersji beta (podobnie jak to uczyniłem z Paranormalium, gdzie użytkownicy na bieżąco mogli śledzić przebieg prac i ich efekty oraz sugerować poprawki).