Uff! Druga próba przeniesienia forum zakończyła się pomyślnie
Niestety, nie obyło się bez problemów natury programistycznej. Musiałem zainstalować nową wersję SMF i w związku z tym chwilowo musi zniknąć shoutboks - ta wersja, którą mieliśmy na starym serwerze, jest niekompatybilna z najnowszym SMF. Ale nie bójcie żaby, jak znajdę kompatybilną wersję shouta to ją wgram
W chwili obecnej jestem na etapie przenoszenia głównej części serwisu. Później - czyli gdzieś po weekendzie - zamienię wpisy w DNS'ach, tak by pod adresem kryptozoologia.pl "odzywało" się już KryptoZoo umieszczone na nowym serwerze.
W związku z przenosinami na nowy serwer nastąpią pewne zmiany.
Najpierw jednak podam parametry, jakie są przydzielone do mojego konta:
ilość miejsca na dysku: 20 GB
transfer miesięczny: 200 GB
datacenter (czyli miejsce, w którym stoi serwer) znajduje się w Gdańsku (poprzedni serwer znajdował się w Kaliforni w USA
)
Parametry te umożliwiają postawienie na KryptoZoo sporego działu "Download" i przeniesienie na nasz serwer wszystkich plików, włącznie z filmami.
Na tym serwerze działa już Paranormalium, przez kilka dni nie zaobserwowałem ani jednej awarii bazy danych ani tez innych problemów znanych z poprzedniego serwera.
Jak zapewne pamiętacie, na starym serwerze baza rypała się kilkanaście do nawet kilkudziesięciu razy dziennie, do tego dochodziły liczne zwisy, awarie, resety serwera, a żeby było jeszcze śmieszniej, całkowicie urwał się kontakt z administracją i szefostwem firmy hosted.pl (zacząłem w ogóle powątpiewać, czy tam w tej firmie jeszcze ktoś żyje - admin serwera nawet telefonu nie raczył odbierać).
Konto na obecnym serwerze zakupiłem w Prohost.pl - cena taka sama jak na hosted.pl, ale parametry o niebo lepsze, na dodatek obsługa w helpdesku odpisuje w ciągu kilku minut od wysłania pytania o pomoc techniczną - nawet jak piszę o trzeciej w nocy (!), po chwili pojawia się odpowiedź. Pełen profesjonalizm.
Jak już pisałem wcześniej, obecnie przenoszę na nowy serwer główną część serwisu - w zasadzie przenoszę samą bazę danych, bo pliki już od kilku dni siedzą
Po przeniesieniu zajmę się poprawkami kosmetycznymi na forum.