Niestety na TVP, w programach dokumentalnych, mowa jest przede wszystkim o egzotach.
Jeśli się nie mylę, ostatnio leciała kolejna(:/), seria filmów o słoniach.
Jeżeli mamy znaleźć kanał o polskiej przyrodzie, to ja tylko mogę wskazać na "100 tysięcy bocianów" na TVP 2.
Obecnie nie ma ich w TV, ale po wakacjach, znów będą nowe odcinki.
Ten program jest bardzo fajny i polecam wszystkim.
Aczkolwiek, niektórym może nie spodobać się to, że jest to program poświęcony w 75% ptakom.
Kiedyś na "dwójce" były program "Animals", poświęcony głównie psom i kotom, ale też często było o rodzimych gatunkach. Jeszcze rok temu było to w TV, niestety zdjęli z ramówki, a szkoda....za to tvp nigdy nie wybaczę tego, że zdjęli z emisji "Wielka grę"...achhh...to było fajne, jak trafiała się w tym programie jakiś temat z zoologi, to miałem możliwość sprawdzenia swojej wiedzy. A teraz ?
Teraz to są same teleturnieje dla debili...
O czym ja mówiłem ?
A no tak.
Kiedyś, też około 10 lat temu, na TVP 1, był program "Ptakolub", wiadomo o co chodzi
.
Oczywiście był to program o rodzimych gatunkach i co najważniejsze nie było w nim mowy o gatunkach dla każdego znanych typu wróbel czy sroka, a o ciut mniej znanych gatunkach.
Kiedyś, też na TVP1, jak byłem mały byl teleturniej dla dzieciaków o przyrodzie.
Ten "szoł" prowadził jakiś przyrodnik, który w każdym odcinku wspominał o swoich przygodach z zwierzętami(rzeczjasna tymi z naszego kraju), a następnie zadawał dzieciom pytania związane z opowiedziana historyjką i zwierzakiem, który w tej opowieści był.
Nie pamiętam jednak, jak nazywał się ten koleś....
No i jeszcze wspomnę o "Zwierzyńcu", o którym niejednokrotnie tu wspominano
.