Kryptozoologia

Obecny czas: 29 Lis 2024, 12:53

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Czy to może być kryptyda?
PostWysłany: 03 Lis 2007, 21:43 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin
Cytuj:
W NASZEJ WSI STRASZY!
W Rudołowicach koło Jarosławia ludzie boją się wychodzić po zmroku. Mówią, że zamieszkało u nich złe licho.

Jęki, dziecięcy płacz, szelest liści, łamanie gałęzi, szum drzew przy bezwietrznej pogodzie i czerwone oczy patrzące przez okno. Mieszkańcy Rudołowic boją się. "Złe” zamieszkało we wsi.

Zaczęło się na przełomie września i października tego roku. Był późny wieczór. Coś dziwnego działo się w zaroślach w pobliżu wiejskiej świetlicy. Szamotanina, buszowanie i mrożące krew w żyłach dźwięki. W następnych dniach jęki, zawodzenia, skrzekot słyszało coraz więcej ludzi. Ktoś zauważył rozmazaną postać.

Ale co to było? Coś się zbliża!

Na początku października zagadkowe istoty przestraszyły chłopców grających w piłkę na wiejskim stadionie. Usłyszeli oni dziwne odgłosy. Skąd pochodziły? Jednemu wydawało się, że ktoś zawodzi na sąsiadującym ze stadionem cmentarzu. Inny był przekonany, że podobny do płaczu głos słychać po przeciwnej stronie. Chłopcy, odważni w grupie, zaczęli naśladować dziwaczne dźwięki. Wtedy trzask gałęzi i szum liści stał się głośniejszy. Coś się zbliżało! To im wystarczyło. Uciekali do domów co sił w nogach.

Później niepokojące dźwięki usłyszeli młodzi ludzie przebywający wieczorem w świetlicy. Z początku się tym nie przejmowali. Byli przecież razem, w pomieszczeniu. Nagle ktoś zauważył za oknem zarys twarzy. Patrzyły na nich... czerwone oczy.

- Tak szybko uciekali ze świetlicy, że zapomnieli, w którą stronę drzwi się otwierają i je wyłamali - opowiada mieszkanka Rudołowic.

Trzeci raz dziwna istota pojawiła się wczesnym wieczorem. Na drodze stała grupka starszych chłopców. Rozmawiali, palili papierosy. Nagle usłyszeli charakterystyczne szamotanie w zaroślach i piekielne zawodzenia. Strach zjeżył im włosy na głowie. Uciekając pogubili papierosy.

Nareszcie spokojna młodzież

Niezwykłe istoty dawały o sobie znać coraz częściej. Niemalże widziano je w przyszkolnym parku. - Dotarły do mnie informacje, że ktoś słyszał dziwne głosy w parku. Ja, chociaż czasem jestem tu również wieczorem, nie słyszałem niczego - zapewnia Stanisław Baran, dyrektor szkoły w Rudołowicach. - Nie wierzę w jakieś nadprzyrodzone moce, ale sprawa jest zastanawiająca.

Według dyrektora, jest jeden efekt całego zamieszania. Młodzież się uspokoiła, przestała wychodzić z domów.

- Strach przed nieznanym stał się w tym przypadku półśrodkiem do osiągnięcia innego celu - dodaje dyrektor.

Uścisk łapy

We wsi huczało. Ludzie na różny sposób wyobrażali sobie licho, które nawiedziło wieś. - To jakaś fruwająca istota - mówili. - Lata i piszczy.

Nikt jednak tej istoty nie widział. Chociaż…

- Jeden z mieszkańców twierdzi, że spotkał się z tym stworzeniem - opowiada Józef Kud, sołtys Rudołowic. - Podobno wracał późnym wieczorem ze sklepu. Szedł przez park obok szkoły. Na ścieżce zauważył dziwną istotę. Stała nieruchomo, jakby czekała na niego. Zatrzymał się. Podeszła i podała mu łapę. I każdy poszedł w swoją stronę. - To stworzenie, które budzi takie przerażenie, jest pozytywnie nastawione do ludzi - doszedł do wniosku rudołowiczanin . Ale jedno nie dawało mu spokoju - czyją łapę uściskał nocą w parku?

To były małpy…

- Za późno przyjechaliście - mówi do dziennikarzy starszy mieszkaniec. - Już zostały złapane. To były dwie małpy. Pawiany. Samica z młodym. Uciekły z cyrku, czy ogrodu zoologicznego. W ubiegłym tygodniu przyjechali i zabrali je. Teraz zrobiło się zimno, dlatego łatwo było je złapać. Wcześniej też ktoś w nocy za nimi chodził. Wcale się nie bał. Miał aparat fotograficzny. Ale wtedy to one jeszcze uciekały.

To chyba małpy - potwierdzają inni mieszkańcy. Podobno widziano je też w sąsiednich miejscowościach.

...a może sowy?

Są inne wersje: - Ludzie mogli przestraszyć się sów - uważa właściciel sklepu stojącego przy parku. - Jest tu w parku kilka dużych, a ich głos szczególnie nocą można różnie kojarzyć. Ja myślę, że to sowy ich straszą.

- A może pawie? - zastanawia się sołtys. - Hoduje je jeden z naszych gospodarzy. Mają nieprzyjemny głos i można przestraszyć się ich krzyków. Szczególnie nocą.

Z kolei pani Genowefa, starsza mieszkanka Rudołowic, jest pewna, że to łabędź. Albo inny duży ptak, który nie odleciał. - Pozostał w okolicy. W dzień siedzi na łąkach i ugorach. Nocuje na drzewach we wsi.

Ona sama nic nie słyszała. Dziwne odgłosy słyszał jej syn. Próbował nawet znaleźć ich źródło. Niestety...

Chyba jednak złodziej

- Już znalazł się sprawca! - zapewnia spotkany w parku mężczyzna. - To jeden z mieszkańców. Kradł nocą drewno i aby mu nie przeszkadzano, to tak dziwnie wrzeszczał.

A może ktoś chciał utemperować dokuczającą wieczorami młodzież i wymyślił taki sposób? - przypuszczają niektórzy. - Na potwierdzenie tezy przytaczają kolejny wybryk miejscowych chuliganów. W nocy przed wyborami, gdy już rozeszła się informacja, że straszące istoty zostały złapane, pomalowali parkujący we wsi autobus PKS.

- Już po wszystkim! Nareszcie przestanie straszyć - zgodnie powtarzali mieszkańcy. Tylko różnie tłumaczyli rozwiązanie zagadki. Począwszy od złapanych małp, kończąc na tym, że nocą miejscowe psy rozszarpały jakieś dziwne stworzenie na łąkach. I cała sprawa pewnie by ucichła, gdyby nie...

Pies się bał

W ubiegłym tygodniu, kilka minut przed północą, Maria Gilarska usłyszała zawodzące głosy. Dochodziły z zarośniętych pozostałości po stawie. Kobieta wyszła z domu. Towarzyszący jej pies zjeżył się, nie chciał wyjść poza podwórko. Maria Gilarska podeszła bliżej, ale bez latarki niczego nie zauważyła.

- Na pewno nie była to sowa - zapewnia. - Nie był to też krzyk pawia. Często wracam wieczorami od córki i słyszę głosy tych ptaków. Nie boję się, ale nie potrafię powiedzieć, co tak hałasowało.

Podobne głosy słyszeli kilka dni temu dwaj młodzi mieszkańcy Rudołowic. To nie była sowa - zapewniają. Zawodzenie nie było podobne do żadnego znanego im głosu. Przyznają, że słuchając tego wycia, jęków, płaczu czy zawodzenia, można się przestraszyć.

Chociaż ludzie boją się wypowiadać te słowa, to jednak padają one coraz częściej. - To mogą być stworzenia nie z tego świata!

- W piwnicy jednego z mieszkańców Rudołowic nocował diabeł - mówi starszy mieszkaniec Rudołowic. - Był to mężczyzna. Zmarł kilka lat temu. Czy to prawda, nie wiem. Ale tak ludzie mówili.

A starsza kobieta dodaje: - Najpierw straszyło w górze wsi, potem również w środku. Teraz tylko w przysiółku Betlejem nie straszy.

Tekst: Roman Kijanka

Źródło: http://www.nowiny24.pl

Pomórnik wrócił?  ;D

Temat postu: Odp: Czy to może być kryptyda?
PostWysłany: 03 Lis 2007, 21:49 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

Relacje podobne, nawet prawdopodobne, ale te czerwone oczy to juz chyba kult :P

PostWysłany: 03 Lis 2007, 21:53 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

I co najważniejsze widziała to cała wieś (prawie). Szkoda że nie danych o tym zwierzęciu rozszarpanym na polu przez psy. Jak pojawił się Pomórnik też myśleli że to diabeł czy coś.

PostWysłany: 03 Lis 2007, 21:53 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Nie ma bata....tu Wiedźmina trzeba....

PostWysłany: 03 Lis 2007, 21:57 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Krainy Leniwców
BUAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHA....(5 minut później)....HAHAHAHAHAHHAHAHAHA!!!!!!!!!!111111111111oneoneoneoneone

Le żenada.

PostWysłany: 03 Lis 2007, 22:01 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

Chupas

Pouczasz innych a sam walisz posty - śmiecie.

Podaj powód i swoje zdanie ..........

PostWysłany: 03 Lis 2007, 22:14 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Krainy Leniwców
Cała ta historia to jedna wielka żenada godna Fucktu.

Nie mam zbytnio czasu, ale kilka powodów się zawsze znajdzie...

"Coś dziwnego działo się w zaroślach"

Ho ho ho...     ...świntuchy Xd

"Ktoś zauważył rozmazaną postać."

Jak widać "ktos tu dzisiaj niewyraźnie wygląda"... weź gorący Febrisan! ;d

"Ale co to było? Coś się zbliża!"

O mój Boże...!

"Coś się zbliżało! To im wystarczyło. Uciekali do domów co sił w nogach."

....a że sił w nogach mieli mało po 'atrakcjach minionego wieczoru' uciec nie zdążyli i COŚ ich dorwało i każdemu ukradło po guziku od bokserek.

"Nagle ktoś zauważył za oknem zarys twarzy. Patrzyły na nich... czerwone oczy."

Tu-dum-dum-dum.....   ...Blood monkey! 

"Na drodze stała grupka starszych chłopców. Rozmawiali, palili papierosy..."

...marychę i inne specyfiki.

"Nagle usłyszeli charakterystyczne szamotanie w zaroślach i piekielne zawodzenia. Uciekając pogubili papierosy."

Znowu świntuchy w zaroślach, no.... co za naród, wiecznie niewyżyty....

"Dotarły do mnie informacje"

A do mnie dotarły informacje, że w Zanzibarze na rogu miejscowego sklepu mięsnego dzieci układają babki z piasku a potem lecą w kosmos.

W ten sposób mógłbym skomentować cały ten tekst. Ale mi się nie chce, a poza tym nie widzę sensu pastwić sie nad efektem braku lewej półkuli mózgowej i części przysadki autora tego, pożal się Boże, artykułu.

PostWysłany: 03 Lis 2007, 22:27 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

"Podeszła i podała mu łapę."

po czym powiedziała - "siema Józek, oddaj moje 5 zeta " :P

PostWysłany: 03 Lis 2007, 22:30 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

A może o tym tajemniczym "stforku" miał na myśli ten....hmmmm....pan.
http://www.polew.pl/wilkolak-w-wabrzeznie,3620s.html

Małpy, łabędzie, pawie....k*rwa trza było od razu napisać, że zoo jest ulice dalej.....

A teraz tak na serio...
Fakt, SE....BILD....rozumiem, że strona nowiny24.pl jest z tej samej parafii.

I tak by się Wiedźmin przydał....i tak by się przydał.....

Cytuj:
"Podeszła i podała mu łapę."

Jak były, tak są i będą, na wsiach popularne wszelakie znane lub mniej znane eliksiry......spod lady choćby...

PostWysłany: 04 Lis 2007, 11:03 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kiedrzu napisał(a):

No to wiemy z czym mamy do czynienia. Łeb jak wilk, ryj jak świnia.

PostWysłany: 04 Lis 2007, 13:31 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
FN też opublikowała ten artykuł. Jak zwykle zalazło się paru mondrych, co twierdzą że to Chupa.
W każdym razie do tego miasta chce się wybrać załoga Nautilusa i spędzić tam przynajmniej 24 godziny :)

PostWysłany: 04 Lis 2007, 14:47 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Taaak... Nautilus. Te cioty skopiują każde gówno i jeszcze dopiszą coś od siebie żeby sensację zrobić.
Ciekawe co tam odkryją, swoją drogą... (prócz oczywiście leżących w zaroślach zużytych gumek :P )

PostWysłany: 04 Lis 2007, 15:58 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

ja wiem co odkryją.....g*wno odkryją...za przeproszeniem ;)....swoja drogą, kto wchodzi w skład tej organizacji(jeśli tak to można nazwać) ?
Może inaczej zapytam....jak tam u nich z wiekiem jest....czy tam wszyscy mają po 12 lat czy może ciut więcej...kolejna banda idiotów.

PostWysłany: 04 Lis 2007, 23:32 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Średnia wieku zdaje się znacznie przewyższa średnią naszego forum. Ostatnio ich przedstawicieli nawet w Dzień Dobry TVN widziałem, mówili o duchach, a dodatkowo w studiu był ich najsłyniejszy załogant czyli Jackowski.

Natomiast dla mnie pal sześć czy coś tam znajdą czy nie - ważne, że się tam pofatygują.

PostWysłany: 09 Lis 2007, 07:11 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
... i może już tam zostaną...

Co się tyczy tego stwora. Może na chwile zapomnijmy że jest to art. "faktowski" i zastanówmy się czy to nie mogłobyś zwykłe zwierze. O kryptydzie należy zapomnieć, ale jeśli to np. kot?

Chociaż z drugiej strony, tym samym sposobem można szukać ojca dziecka Anety Krawczyk...

PostWysłany: 09 Lis 2007, 07:34 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Mangel napisał(a):
... i może już tam zostaną...

A to czemu ? To jedyny polski vortal o zjawiskach niewyjaśnionych, który w swoim działaniu nie ogranicza się do publikowania artykułów, w dodatku na ogół nie swoich. Skoro mają sprzęt i możliwości to ja wolę, by jeździli po Polsce i sprawdzali docierające doniesienia niż jałowe dyskusje "a jeśli to np. kot". Bo możemy zapisać 20 stron, a guzik z tego wyniknie. A tak pojadą, sprawdzą i nawet jak nic nie znajdą to przynajmniej będzie argument dla różnych, którzy z piątek ręki, dziesiątej nogi usłyszeli, że gdzieś tam w Polsce chupa żyje.

PostWysłany: 09 Lis 2007, 08:05 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Cóż, jak dla mnie Nautilus to paranormalny Fakt, jakoś nie mam do nich zaufania i chyba się nie przemoge...

Ale zaczynam wyczuwać tworzący się tu offtop, powrót do tematu mile widziany...

PostWysłany: 10 Lis 2007, 20:09 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Przemyśl
O lol ja mieszkam w Przemyślu jeżeli to prawda to zacznę się się wychodzić z domu... Pozatym nie wieże że podała łapę jak już to dała w łapę ;) Myśle że jakiś żul nastraszył ich i już po legendzie. Pozatym najbliższe zoo jest w Krakowie a cyrki nigdy w Przemyślu i okolicach nie miały małp.

Ostatnio edytowany przez Pawel, 10 Lis 2007, 20:11, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 10 Lis 2007, 20:22 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

"W Rudołowicach koło Jarosławia"

WIERZE TYLKO W TEN FRAGMENT BO WIEM, ŻE JEST MIEJSCOWOŚĆ RUDOŁOWICE :P

RESZTA TO BREDNIE!!!!!!!

Ostatnio edytowany przez Tryk, 10 Lis 2007, 21:33, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 10 Lis 2007, 21:27 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Tryk napisał(a):
WIEŻE TYLKO W TEN FRAGMENT BO WIEM, ŻE JEST MIEJSCOWOŚĆ RUDOŁOWICE :P

I tower you...

PostWysłany: 10 Lis 2007, 21:34 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

NIe matrw się zrozumiałem podtext i już poprawiam ....:P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 21 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników