Kryptozoologia

Obecny czas: 25 Lis 2024, 20:28

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Skakuny
PostWysłany: 12 Lip 2007, 18:55 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Przemyśl
http://www.youtube.com/watch?v=PzopZeKu ... ed&search=
Małe polowanko
http://www.youtube.com/watch?v=IiQQPxt0 ... ed&search=
Fajne polowanko
http://www.youtube.com/watch?v=D92AUXhY ... ed&search=
Zaloty
http://www.youtube.com/watch?v=3DsaXfNg ... ed&search=
Na wesoło ;)
http://www.youtube.com/watch?v=4s4odUNQ ... ed&search=
Jestem szczęśliwym posiadaczem tego pająka :)

Temat postu: Odp: Skakuny
PostWysłany: 13 Lip 2007, 17:48 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radom
Heh, skakuny rulez! Pewnie zlapales sobie skakuna arlekinowego co nie? Te pajaki jednym slowem wymataja, szkoda tylko ze sa takie male. U mnie dosyc czesto chodza sobie po oknach ale nie lapie ich. Mam lepsze pajeczaki: ptasznika i skorpiona cesarskiego. Pozdro

PostWysłany: 13 Lip 2007, 19:03 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ja nie mam skakuna :) Miałem ale miał wypadek :/ pękł mu odwłok podczas wylinki i zdechł  :( Teraz mam Disdere Crocoatia i kwietnika (białego chyba samice)

PostWysłany: 14 Lip 2007, 09:17 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

A skad ty masz te pajaki? Na allegro i innych portalach mozna kupic tylko ptaszniki i czasem czarne wdowy. W zoologicznych przeciez tego nie sprzedaja.  ??? Ja sie jeszcze nie spotkalem zeby ktos sprzedawal pajaki wlasciwe. A sam bym se chetnie kupil.

PostWysłany: 14 Lip 2007, 09:23 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Krainy Leniwców
Współczuję tym pająkom :-/

PostWysłany: 14 Lip 2007, 10:36 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Pajaki super rzecz! Ale wymiekaja przy skorpionach. Jak dla mnie to nie ma doskonalszych zabojcow w swiecie zwierzat. Chcesz byc gosc - kup sobie skorpiona cesarskiego, nie bedziesz zalowal ;)

PostWysłany: 14 Lip 2007, 10:42 
Cytuj:
A skad ty masz te pajaki? Na allegro i innych portalach mozna kupic tylko ptaszniki i czasem czarne wdowy. W zoologicznych przeciez tego nie sprzedaja.  Że co? Ja sie jeszcze nie spotkalem zeby ktos sprzedawal pajaki wlasciwe. A sam bym se chetnie kupil.

Może sam je złapał  :D?

BTW, ja nie lubię pająków, więc mnie by kolekcja Pawła raczej nie zachwyciła  ;) ale fajnie że masz jakieś hobby związane ze zwierzętami. Aktualnie planuję zakup jakiegoś gada, zapewne żółwia. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z hodowlą żółwi? Które gatunki są najłatwiejsze w opiece, takie na dobry początek?

Cytuj:

Tym na filmiku, czy tym Pawła  :P?

PostWysłany: 14 Lip 2007, 10:55 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Domimen napisał(a):
Cytuj:

Tym na filmiku, czy tym Pawła  :P?

Wszystkim więzionym w domach :-/ A już najbardziej żal mi węży w terrariach... Ciekawe czy taki "przyjaciel zwierząt" też by chciał spędzić życie w klatce 0,5x0,5 m... Zbrodnia i tyle. 

PostWysłany: 14 Lip 2007, 11:04 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Dlatego wole koty. Kota puścisz samopas to przyjdzie jak zgłodnieje albo się śpiący zrobi  ;)

PostWysłany: 14 Lip 2007, 14:52 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
Domimen napisał(a):
Aktualnie planuję zakup jakiegoś gada, zapewne żółwia. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z hodowlą żółwi? Które gatunki są najłatwiejsze w opiece, takie na dobry początek?

Chyba stepowe, ale wydaje mi się, że większość pochodzi nielegalnego przerzutu, tak więc nie polecałbym. Kiedrzu ma (przynajmniej miał) stepowego, może czegoś się od niego dowiesz.
Ps. Dlaczego ten wątek jest nadal w Off Topicu? Przecież to jest forum (krypto)zoologiczne, tak więc Off Topic to dział właśnie o rzeczach nie związanych ze zwierzętami.

Tego wątku jeszcze nie widziałem, dlatego był w OFFTOPach  ::)
Kiedrzu

Ostatnio edytowany przez Kiedrzu, 14 Lip 2007, 16:30, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 14 Lip 2007, 16:51 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Żółwia mam nadal....dobrze się miewa...a z 20 lat ma....zapewne mnie przeżyje ;) .
Dominem, masz tu 2 linki, które opisują różne gatunki żółwi lądowych i wodnych. Przeczytaj je 5 razy, a potem to rób co chcesz...
http://www.terrarium.com.pl/dzial/opisy ... ie-ladowe/
http://www.terrarium.com.pl/dzial/opisy ... wie-wodne/

Jeśli mam coś poradzić....nie kupuj wodniaka.....zanim się obejrzysz, będzie to wielka bestia...a właśnie ta przemiana, powoduje, że czerwonolice żółwie(bo o nich tu mówię), można spotkać w parkach, zbiornikach wodnych itd....
Póki co się nie rozmnażają....ale wiadomo, że zima im już nie jest straszna :/...

Wracając do tematu....

Kiedyś będąc na obozie ornitologicznym na zbiorniku Jeziorsko, gdy już wracałem do Łodzi, razem z pewnym badaczem z Uniwersytetu Łódzkiego i jeszcze jednym ornitologiem, pojechaliśmy nad jakieś wydmy(czy hust wi co to było  ::)) i za zadanie mieliśmy szukanie skakunów.
Po godzinie szukania, znalazłem jednego małego pająka...moja radość, że to już koniec, była przedwczesna, bo okazało się, że to jest inny gatunek. Ale chwilę potem, znaleziono jednego skakuna...skubany był mały, ale go wypatrzyli  ::)

I też mam pytanie, skąd masz te pająki Pawel.....jeśli są pod ochroną i są to krajowe gatunki, to będziesz Pawel miał zielony tekst pod avem ;]  ::) .

Ostatnio edytowany przez Kiedrzu, 14 Lip 2007, 21:13, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 14 Lip 2007, 21:07 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

No pozwolcie ze ja obronie Pawla. Chronionymi pajeczakami w Polsce sa tylko tygrzyk paskowany, podskocz krasny, strojniś nadobny i wszystkie gatunki z rodziny gryzielowatych. Tak wiec skakuny nie sa pod ochrona, mozna je lapac. A skakun arlekinowy to naprawde atrakcyjny zwierz :)

PostWysłany: 14 Lip 2007, 21:27 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

No wszystko fajnie....ale, jest ale ;]
Gatunki skakunów, chronionych w Polsce :
#  Asianellus festivus
# Attulus distinguendus
# Carrhotus xanthogramma
# Heliophanus dampfi Schenkel
# Leptorchestes berolinensis
# Marpissa pomatia
# Marpissa radiata
# Myrmarachne formicaria
# Neon valentulus Falconer
# Pellenes nigrodliatus
# Pellenes tripunctatus
# Pseudeuophrys obsoleta
# Pseudicius encarpatus
# Sitticus dzieduszyckii
# Sittcus rupicola
# Sitticus saltator
# Sitticus saxicola
# Synageles hilarus
# Synageles venator
# Talavera monticola
# Talavera westringi
# Yllenus arenarius
# Philaeus chrysops

Niby na tej liście "arlekina" nie ma, ale z tego co wyczytałem na paru forach internetowych, ten skakun jest pod ochroną....

PostWysłany: 14 Lip 2007, 21:41 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
Kiedrzu napisał(a):
Niby na tej liście "arlekina" nie ma, ale z tego co wyczytałem na paru forach internetowych, ten skakun jest pod ochroną....

Specjalistom z różnych for internetowych nie można wierzyć na 100% ;).

PostWysłany: 14 Lip 2007, 21:54 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Nie mozliwe. Czy na tej liscie, Kiedrzu sa na pewno gatunki polskich skakunow? Ja do tej pory bylem PEWNY ze w Polsce nie ma chronionych skakunow. ???

PostWysłany: 15 Lip 2007, 07:07 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

sir_Kiri napisał(a):
No pozwolcie ze ja obronie Pawla. Chronionymi pajeczakami w Polsce sa tylko tygrzyk paskowany, podskocz krasny, strojniś nadobny i wszystkie gatunki z rodziny gryzielowatych. Tak wiec skakuny nie sa pod ochrona, mozna je lapac. A skakun arlekinowy to naprawde atrakcyjny zwierz :)

Nie no, pewnie jak gatunek nie jest chroniony to sobie dla jaj złapię, wsadzę do klatki/akwarium dla własnej przyjemności >:( Wam się szubienica należy, i to nie za szyję! :evil:

PostWysłany: 15 Lip 2007, 08:03 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

nikifoor napisał(a):
Kiedrzu napisał(a):

Specjalistom z różnych for internetowych nie można wierzyć na 100% ;).

Dlatego też, hodowcy, których spotkałem na tych kilku forach terrorystycznych, nie mają skakunów, gdyż uważają, że są pod ochroną.

Sir Kiri, te gatunki które wypisałem należą do rodzaju skakunowatych.
Czy wszystkie te gatunki są w naszym kraju ?
Pisało, że te gatunki podlegają ochronie w naszym kraju.
Sprawdziłem pare tych gatunków, czy wogóle można je spotkać w naszmy kraju....
Jak najbardziej....większość z nich można spotkać w BPN .

PostWysłany: 15 Lip 2007, 11:35 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

No to mnie Kiedrzu zaskoczyles.

A czy ty Chupas nigdy w zyciu nie miales zadnego zwierzatka? Az boje sie pomyslec co ty myslisz o warszawskim zoo. Przeciez tam trzymaja w klatkach tyle zwierzat, ba nawet chronionych :o Wiesz ze nawet rybka bardziej cierpi w duzym akwarium niz pajak w malym sloiku? (co wcale nie znaczy ze tam trzymamy nasze zwierzeta). Nigdy nie mow ze nie hodowales rybek, sadysto :(. Skoro wedlug ciebie pajakowi, ktorego prymitywny "mozg" to maly zwoj nerwowy na poczatku lancuszka brzusznego, jest zle w terrarium, to co pomyslalaby biedna rybka zamknieta w akwarium, ktora ma mozg o wiele bardziej wyksztalcony i naprawde czuje co sie z nia dzieje. Ludzie, jak nawet pajakow nie mozna hodowac to co wedlug was? Moze bakterie?

PostWysłany: 15 Lip 2007, 12:19 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Nigdy nie hodowałem ryb. NIGDY NIE HODOWAŁEM ZWIERZĄT W ZAMKNIĘCIU. Nigdy ich nie łapałem! Podobałoby ci się, jakbym cie złapał i wsadził do klatki dla własnej zabawy?! Mniej czy bardziej rozwinięte zwierzę - każde ma prawo do wolności, w której się urodziło.

Kotowate, psowate, koszatniczki, szczury, myszy itp, duże ptaki (ale nie w klatkach - mój brat miał papugę, która latała gdzie chciała po podwórku/domu i umarła późną śmiercią naturalną) itd. itd. Jest mnóstwo zwierząt, którym sprawia radość przebywanie z człowiekiem.

Naprawdę sprawia ci przyjemność, że wbrew woli choćby pająka trzymasz go w słoiku?! Mi sprawia przyjemność, kiedy nie zmuszam zwierzęcia do przebywania ze mną, a ono mimo to zostaje. Teraz mam biegającą wolno po domu koszatniczkę. Nie obgryza kabli, czasami kładzie się na łóżku, czasami wchodzi do otwartej wiecznie klatki. To jest dopiero powód do dumy - zwierzę z własnej woli zostaje ze mną. Rozważam kupienie drugiego pręgowca amerykańskiego z pobliskiego sklepu zoologicznego (~200zł)... smutny los tych zwierząt, ale przecież wszytskich nie uwolnię :-/

PostWysłany: 16 Lip 2007, 09:07 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

No w sumie masz racje. Ja tez przyznam sie ze jedyny kregowiec jakiego hodowalem w klatce to byla swinka morska. Ale nie powiem ze jej bylo zle. Czesto mogla biegac sobie po domu ale niestety nie mogla mieszkac poza klatka. Jednak nie mysle ze bylo jej w klatce zle. Niektorym zwierzetom jest nawet lepiej w niewoli niz na wolnosci, tzn sa bezpieczniejsze i nic im nie grozi. Pozniej hodowalem juz tylko owady i pajeczaki z tego wzgledu ze chcialem aby moje zwierzeta byly z jednej strony atrakcyjne a z drugiej na tyle prymitywne zeby nie mialy swiadomosci swojej sytuacji. I co to zwierzat kregowych zgadzam sie z toba Chupas w 100%. Takie zwierzeta na pewno cierpia w niewoli. Jednak nie odnosi sie to do bezkregowcow, dlatego mysle ze te zwierzeta najlepiej nadaja sie do hodowli w niewoli. A w dobrze urzadzonym terrarium moze byc im nawet lepiej niz na wolnosci.

PostWysłany: 16 Lip 2007, 15:01 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Kiedrzu napisał(a):
spotkałem na tych kilku forach terrorystycznych,

HM..wiesz co Kiedrzu, muszę się zastanowić, czy nie zadzwonić z tym do ABW... ;)

Co do skakunów, to lubie nakarmić jakiegoś jakąś muszką, jeśli spotkam go na murze, często spotykam w siebie w ogródku zwłaszcza arlekinowe, czasami przedstawicieli 2-3 innych gatunków, ale nie za bardzo umię je oznaczyć.
Do hodowli nigdy ich nie łapałem...ale był taki okres, jak miałem parę latek, że nagminnie łapałem do słoików krzyżaki ogrodowe i kołosze szczelinowe i przez jakiś czas je trzymałem, ale już od dawna tego nie praktykuję, więc może mnie Chupas nie zlinczuje za to... ;)

PostWysłany: 16 Lip 2007, 15:31 
Też często spotykam skakuny, ostatnio nawet jeden na mnie wskoczył - może mnie polubił  :D?

PostWysłany: 16 Lip 2007, 19:15 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
U mnie lepiej, żeby jakikolwiek się w domu nie pojawiał, a jeśli już to gdzieś na parterze. Moja siostra ma lekką arachnofobie i jak zobaczy pająka to rzuca w niego czym popadnie. A potem woła kogoś, żeby się go pozbył (o ile wcześniej go nie trafiła czymś).

PostWysłany: 25 Lip 2007, 18:15 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Chupas mój kwietnik nigdy nie widział wonlości: Hoduje go od małego  na wolności żyje max 1-2 lata a mój żyje prawie 2 to coś to znaczy co nie? Co 2 dni dostaje muchy jest objedzony terarium ma duże (duży 2 litrowy słój) nie boi mnie sie mnie sam mi wchodzi na ręke ma lepsze warunki niż na wolności gdyby nie ja rozjechało by go auto (znalazłem go koło ulicy jak lazł w jej strone). Mysle że mu się tam podoba brakuje mu tylko partnera a nie widziałem wciagu ostatnich 2 lat 2 takiego pajaka :/ Chupas nie lubie jak ktos trzyma duże zwierzęta które widac że są znudzone itd. ale nie nawidze ludzi którzy najlepiej zabili pół świata by nie jeść mięsa i nie krzywdziś żadnych zwierząt. 

Virgo C. gdyby nie moja matka (też ma arachnofobie) miałbym ptasznika lub któregoś dużego pogońca (chociaż dobrze że zaakceptowała swierszcze w terarium...)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 24 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników