sir_Kiri napisał(a):
Z tego co mi wiadomo to zwierzeta ktore nie zyly na terenia jakiegos kraju lub wymarly tam a widzi sie je nadal zyskuja miano kryptyd.
Nie. Kryptyda to domniemane zwierzę, którego istnienia w obecnych czasach nie potwierdziła nauka. Kryptydy mozna podzielić na dwie, zasadnicze grupy:
a) domniemane zwierzęta, których istnienia w historii Ziemi nauka nie powtwierdziła, a istnieją przesłanki, przemawiające za tym, że te zwierzeta żyją obecnie, bądź też żyły jeszcze w czasach nam współczesnych;
b) domniemane zwierzęta, których istnienie w historii Ziemi jest potwierdzone przez naukę, tylko że są uważane za wymarłe, a istnieją przesłanki za tym, ze mogły one przetrwac do dzisiejszych czasów.
Dodam jeszcze, że kryptydą może być nie tylko osobny gatunek, ale także podgatunek, rasa bądź odmiana (przynajmniej tak mi się wydaje).
Co do tych czasów nam współczesnych - nie wiem jak to wyrazić... No ale ten izucośtam z Meksyku jest uznawany za kryptydę, jego istnienia nigdy nie potwierdziła nauka, a ostatnie relacje o nim urywają się w połowie XIX wieku, i prawdopodobnie nie przetrwał do dzisiejszych czasów, jeżeli w ogóle istniał.