Kryptozoologia

Obecny czas: 29 Lis 2024, 22:51

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: warkulce uciekły w Warszawie
PostWysłany: 11 Lip 2007, 20:54 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radom
W dzisiejszym Teleekspresie wieczornym mowili o zwierzeciu ktore sie nazywa warkulec. Podobno wyginelo ono w Polsce jeszcze za czasow kiedy powstawal Biskupin. Tak wiec naukowcy z Japonii postanowili Polsce pare sprezentowac, ale zwierzaki uciekly na lotnisku :D Teleekspres oglosil ze jak komus sie uda znalezc warkulca i zrobic mu zdjecie to niech im wysle. Podobno zwierze jest tak rzadkie, ze aby dostac jego zdjecie poproszono o nie japonskich naukowcow. Ciekawe czy wy cos o nim wiecie, bo ja chociaz kryptozoologia interesuje sie od wielu lat, pierwszy raz o czyms takim slysze. Na necie nie moglem nic znalezc. A jak ktos jest z Warszawy to niech idzie zapolowac na warkulca ;D Mowia ze jest maly, ma na glowie irokeza i wyglada jak troll ???

Temat postu: Odp: warkulce uciekły w Warszawie
PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:00 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

może WARGULEC, ale skoroto zwierze istnieje w Chinach to pewnie istnieje i nie jest kryptydą także wybrales żle miejsce żeby umieścić materiał ale jak na 1 raz to git

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:06 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Z tego co mi wiadomo to zwierzeta ktore nie zyly na terenia jakiegos kraju lub wymarly tam a widzi sie je nadal zyskuja miano kryptyd. Na to wiec wychodzi ze owe wargulce z dniem dzisiejszym otrzymaly ten zaszczytny tytul :)
PS mowili ze zwierzeta te nie zyja na wolnosci ale udalo sie je Japonczykom rozmnozyc w warunkach naukowych

Ostatnio edytowany przez sir_Kiri, 11 Lip 2007, 21:08, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:19 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dla mnie to są najzwyklejsze jaja.....
Skoro mają mieć na głowie irokezy i ukazywać się tylko Polakom, to jest to niewątpliwie zwykła ściema..

Ten temat nadaje się raczej do offtopu...

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:27 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
sir_Kiri napisał(a):
Z tego co mi wiadomo to zwierzeta ktore nie zyly na terenia jakiegos kraju lub wymarly tam a widzi sie je nadal zyskuja miano kryptyd.

Nie. Kryptyda to domniemane zwierzę, którego istnienia w obecnych czasach nie potwierdziła nauka. Kryptydy mozna podzielić na dwie, zasadnicze grupy:
a) domniemane zwierzęta, których istnienia w historii Ziemi nauka nie powtwierdziła, a istnieją przesłanki, przemawiające za tym, że te zwierzeta żyją obecnie, bądź też żyły jeszcze w czasach nam współczesnych;
b) domniemane zwierzęta, których istnienie w historii Ziemi jest potwierdzone przez naukę, tylko że są uważane za wymarłe, a istnieją przesłanki za tym, ze mogły one przetrwac do dzisiejszych czasów.
Dodam jeszcze, że kryptydą może być nie tylko osobny gatunek, ale także podgatunek, rasa bądź odmiana (przynajmniej tak mi się wydaje).
Co do tych czasów nam współczesnych - nie wiem jak to wyrazić... No ale ten izucośtam z Meksyku jest uznawany za kryptydę, jego istnienia nigdy nie potwierdziła nauka, a ostatnie relacje o nim urywają się w połowie XIX wieku, i prawdopodobnie nie przetrwał do dzisiejszych czasów, jeżeli w ogóle istniał.

Ostatnio edytowany przez nikifoor, 11 Lip 2007, 21:32, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:32 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Schnappi napisał(a):
Dla mnie to są najzwyklejsze jaja.....
Skoro mają mieć na głowie irokezy i ukazywać się tylko Polakom, to jest to niewątpliwie zwykła ściema..

Ten temat nadaje się raczej do offtopu...
No sorki, widocznie zle sprecyzowalem. Wszystko stalo sie DZISIAJ, tzn jakis łeb nie domknal klatki z tymi zwierzetaki i kiedy dzis wieczorem dolecialy na lotnisko wszystkie pouciekaly. Schnappi, nie za bardzo cie zrozumialem. Gdzie jest tak napisane ze zwierze ma sie ukazywac tylko Polakom? Skoro ucieklo w Warszawie to raczej w Warszawie mozna je znalezc. A Japonczycy to przeciez hoduja ???

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:34 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Y... A czy te zwierzęta napewno nazywają sie warkulce? Bo Google nic nie wyszukało na to hasło ::).

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:39 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

nikifoor napisał(a):
sir_Kiri napisał(a):
Z tego co mi wiadomo to zwierzeta ktore nie zyly na terenia jakiegos kraju lub wymarly tam a widzi sie je nadal zyskuja miano kryptyd.

Nie. Kryptyda to domniemane zwierzę, którego istnienia w obecnych czasach nie potwierdziła nauka. Kryptydy mozna podzielić na dwie, zasadnicze grupy:
a) domniemane zwierzęta, których istnienia w historii Ziemi nauka nie powtwierdziła, a istnieją przesłanki, przemawiające za tym, że te zwierzeta żyją obecnie, bądź też żyły jeszcze w czasach nam współczesnych;
b) domniemane zwierzęta, których istnienie w historii Ziemi jest potwierdzone przez naukę, tylko że są uważane za wymarłe, a istnieją przesłanki za tym, ze mogły one przetrwac do dzisiejszych czasów.
Dodam jeszcze, że kryptydą może być nie tylko osobny gatunek, ale także podgatunek, rasa bądź odmiana (przynajmniej tak mi się wydaje).
Co do tych czasów nam współczesnych - nie wiem jak to wyrazić... No ale ten izucośtam z Meksyku jest uznawany za kryptydę, jego istnienia nigdy nie potwierdziła nauka, a ostatnie relacje o nim urywają się w połowie XIX wieku, i prawdopodobnie nie przetrwał do dzisiejszych czasów, jeżeli w ogóle istniał.
Czyli jezeli ludzie w Polsce zaczeliby w jakims miejscu widywac np. kapibarę, ktora przeciez nie jest zwierzeciem nieznanym nauce, to nie zaliczalaby sie ona do kryptyd? A przypadek wielkich kotow z wysp brytyjskich? Moze to zwykly tygrys tyle ze w niezwyklym miejscu, czyli kryptyda.

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:51 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Pytałem ojca, ponoć tak się toto nazywało. Jednak iTVP zdaje się nie udostępnia nocnego wydania Teleexpressu więc nie ma jak tego obejrzeć. Ale z drugiej strony jak kiedyś widziałem ten program to stwierdzam, że to taki telewizyjny Fakt jest.

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:56 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

sir_Kiri napisał(a):
Schnappi, nie za bardzo cie zrozumialem. Gdzie jest tak napisane ze zwierze ma sie ukazywac tylko Polakom? Skoro ucieklo w Warszawie to raczej w Warszawie mozna je znalezc. A Japonczycy to przeciez hoduja ???

W tym programie wyraźnie było powiedziane, że ,,jednak ukazują się tylko Polakom" , bo spytali jakiegoś cudziozemca i twierdził, że nic nie widział.

Ostatnio edytowany przez Schnappi, 11 Lip 2007, 22:01, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:58 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

sir_Kiri napisał(a):
Czyli jezeli ludzie w Polsce zaczeliby w jakims miejscu widywac np. kapibarę, ktora przeciez nie jest zwierzeciem nieznanym nauce, to nie zaliczalaby sie ona do kryptyd?
Nie. To byłby uciekinier. Tak jak nie uważa sie norki amerykańskiej, czy szopa pracza za "byłą kryptydę". Chyba, że kapibara jest gatunkkiem kosmopolitycznym, ale raczej mało prawdopodobne, żeby nie było jej polskiej odmiany, która równie dobrze mogłaby się stać kryptydą :P.
sir_Kiri napisał(a):
A przypadek wielkich kotow z wysp brytyjskich? Moze to zwykly tygrys tyle ze w niezwyklym miejscu, czyli kryptyda.

Trudno powiedzieć. To prawdopodobnie uciekinierzy z hodowli bogatych patafianów, tak więc kryptydy z nich jak z koziej dupy trąba. Co innego, jeśli byłby to gatunek/gatunki rodzimy/e, no, ale to raczej nie wchodzi w grę. Zresztą, już kiedyś pisałem, że Anglia jest krajem bardzo gęsto zaludnionym i dokładnie przebadanym, z poważnie zniszczoną przez człowieka fauną, a mieszka tam mnóstwo pasjonatów kryptozoologii, którzy we wszystkim chcą sie dopatrywać kryptyd. Taka prawda.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników