W sumie to można dodać.
Jakieś dobre produkcje, muszą być pośród tysiąca innych niskobudżetowych filmów z kryptydami w rolach głównych.
A oto kilka(gorszych i lepszych) kiczy z kryptydami w rolach głównych
:
- Bigfoot - familijny
- Przerażający człowiek śniegu(The abominable men) - horror(ten film był kiedyś puszczany w polskiej tv...bodajże na tvp2..ale to było wieki temu)
- The Capture of Bigfoot - horror...no zresztą to logiczne, że będzie masakra, jak ktoś podpierdzieli dziecko WS-om
- Kongo - ten film każdy zna
- Stworzenie z Czarnego Jeziora - horror klasy b
- Harry i Hendersenowie - familijny...chyba leciał niedawno w tv
- Sasquatch
- Sasquatch hunters
- Sasquatch horror
- Snow beast
- Snow creature
- They call him Sasquatch
wyżej wymienione to horrory jakby co
To były filmy z homidami...czas na "wodniaki"
- Meg/Megalodon...bodajże są 3 częsci tego kiczu...co gorsza !, puszczają te filmy często na tvn i na tvp1 - ten film to dno totalne...zresztą wszystkie filmy o rekinach po "Jaws" to klęska...nawet kontynuacje tego kultowego przecież filmu
- The Beast - rybacy versus gigantyczna ośmiornica/kałamarnica
- Incydent w Loch Ness - coś a'la Blair Witch Project, tyle że z zabójczą nessie w roli głównej
- Bestia z Czarnej Laguny(dwie części...to logiczne, że tak łatwo by bestia nie zginęła...zresztą tak się kończy większość tych filmów) - często leci na "Ale kino"
- Piekielny rejs - morskie wije(do dziś nie wiem co to było...), atakuja załoge luksusowego rejsu
- Piekielna głębią - rekiny z bazy naukowej, nie chcą być już dłużej królikami doświadczalnymi...co tu dodać ? Samuel L. Jackson, wśród ofiar rekinów...cześto leci na TVN 7 i na TVN
- It Came From Beneath the Sea - kolejny głowonóg
- Octopus - j.w
- Loch Ness - film przygodowy - niedawno leciał w telewizjii, całkiem znośny
- Secret of the Loch - ponoć pierwszy film o tej bestyji...czyli o Nessie
- Scooby Doo i potwor z Loch Ness - nie mogłeś się powstrzymać
A teraz czas na inne "stfory"
- Legends of the Jersey Devil
- Baby - Secret of the Lost Legend - ponoć o malym M-M
- Black Scorpion
- Legend of the Chupacabra(2 filmy)
- Braterstwo wilków - wiadomo o co chodzi
- Chupacabra terror
- The Land The Time Forgot - jak byłem mały, to setki razy oglądałem ten film..oczywiście fabuła tego filmu była dziwna, ale bardzo mi się podobała, jak byłem mały rzeczjasna...echh...najlepsza scena : wycelowanie rakietami ze statku(chyba U-bota) w styrakozaura
- Ostatni kontynent
- Zagubiony świat(też z dwa lub trzy filmy były +serial)
- Tajemnicza wyspa - jeśli powiększymy kraba, bądź osę, to nie musimy wydawać na modele, bądź kostiumy
- Q - the winged serpent - owym Q, jest quatzacoalt
- Tajemnicza wyspa
- Dolina Gwangi
- Wyznawcy ognia/Pogromcy ognia/ - niech ktoś mnie poprawi - film chyba najlepszy z tego grona...opis :w dzisiejszych czasach, obudzony został z letargu smok....wiele lat później, ludzkość została całkowicie wybita przez smoki, na świecie zostało już niewielu ludzi...w filmie grała Izabella Scorupco .
Żeby objerzeć większość fragmentów lub trailerów tych filmów, wpiszcie tylko tytuł danego filmu w wyszukiwarce na YT, tego tam jest pełno i na 80% znajdziecie to co szukacie.
Kilka tytułów wziąłem z tej strony :
http://www.monstermania.org/cryptoemp/main-emp.htm