Kryptozoologia

Obecny czas: 29 Lis 2024, 12:39

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Krzysztof Jackowski
PostWysłany: 09 Cze 2007, 11:00 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin
Ostatnio oglądając na stronie Fundacji Nautilus wywiad z tym panem pomyślałem sobie czy by nie można zorganizować z nim spotkania.
Opisywany pan jest jasnowidzem. To co powiedział podczas wywiadu aż mnie zmroziło. Rozmawiali o UFO. Tutaj pewnie wszyscy interesują się kryptozoologią. Panu Krzysztofowi podano kilka zdjęć ze Zdanów gdzie były zrobione zdjęcia UFO. Jak jest ktoś chętny do przeczytania to jest to dostępne na stronie Fundacji. Można by mu się zapytać (jeśli by już doszło do takiej konwersacji) o różne kryptydy.

Wyraźcie swą opinie ale nie wyśmiewajcie mnie tak od razu. Wg. mnie pomysł nie głupi.

P.S. Proszę o wyrozumiałość i proszę się nie śmiać.  ;)

Temat postu: Odp: Krzysztof Jackowski
PostWysłany: 09 Cze 2007, 11:25 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
Kryptozoologia to nauka, co prawda zwykle jeszcze nieuznawana przez np. zoologów za pełnoprawną "rządnię", ale posługująca sie naukowymi metodami badania relacji związanych ze zwierzętami, które rzekomo istnieją, choć nauka ich istnienia jeszcze nie udowodniła. Tymczasem jasnowidztwo to pseudonaukowy chłam, nikt jeszcze nie dowiódł słuszności jasnowidzenia i raczej nie dowiedzie... Jasnowidztwo ma tyle wspólnego z kryptozoologią, co astrologia z geografią... Żeby wypowiadać się w kwestiach związanych z kryptydami, trzeba najpierw mieć pojęcie o zoologii, którego zapewne Panu Krzysztofowi brakuje.
Ingerencji paranormalnych oszołomów w kryptozoologię mówimy stanowcze NIE!

PostWysłany: 09 Cze 2007, 11:41 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Nikifoor, Ty się prosze zdecyduj. Najpierw Tomkowi tłumaczysz po co jest dział offtopic, a teraz ganisz Swata za to, że założył w nim temat niezwiązany z kryptozoologią.

@Swat
http://www.wylatowo.org.pl/tekst/dok200 ... owski.html - przeczytaj sobie informacje tutaj zamieszczone. Stronę prowadzi człowiek, który poświęcił rok na dokładną analizę tego co miało miejsce w Zdanach.

PostWysłany: 09 Cze 2007, 11:49 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Virgo C. napisał(a):
Nikifoor, Ty się prosze zdecyduj. Najpierw Tomkowi tłumaczysz po co jest dział offtopic, a teraz ganisz Swata za to, że założył w nim temat niezwiązany z kryptozoologią.

Ale ja nie ganię Swata za to, że poruszył temat nie związany z kryptozoologią, tylko za to, że chciałby jasnowidzowi zadawać pytania o kryptydy.

PostWysłany: 09 Cze 2007, 15:58 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Virgo C. napisał(a):
http://www.wylatowo.org.pl/tekst/dok2007_05_jackowski.html

ciekawe ile w tym prawdy ale pisze ciekawie

PostWysłany: 09 Cze 2007, 16:54 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Anglia
nikifoor ma racje,mieszanie jasnowidza do kryptozoologii.Nieszczegolnie dobry pomysl.pomyslcie jak by patrzyli na nas "powazni"naukowcy jak bysmy starali sie dowieść istnienia jakis gatunkow za pomoca jasnowidza

PostWysłany: 09 Cze 2007, 16:56 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Nautilus raczej poważna fundacja, a i tak mieszają jasnowidza do UFO. To też jakoś się gryzie.

PostWysłany: 09 Cze 2007, 16:58 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

SWAT napisał(a):
Nautilus raczej poważna fundacja, a i tak mieszają jasnowidza do UFO. To też jakoś się gryzie.

A co nas, pasjonatów kryptozoologii obchodzi jakiś tam Nautilius?

PostWysłany: 09 Cze 2007, 17:00 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany
Awatar użytkownika

swego zcasu w radiu zet,mieli fajne sluchowiska-pare bylo o kryptozoologi(min,chupacabras)

PostWysłany: 09 Cze 2007, 17:15 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

tomek74 napisał(a):
swego zcasu w radiu zet,mieli fajne sluchowiska-pare bylo o kryptozoologi(min,chupacabras)

I tym samym psuli wizerunek kryptozoologii w oczach naukowców. Teraz jak gadam na forach z poważnymi ludźmi o kryptozoologii, to mają ją za pseudonaukę, bo zajmują się nią jasnowidze i ufolodzy.

PostWysłany: 09 Cze 2007, 19:04 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

tomek74 napisał(a):

Teraz mają w programie pierwszym polskiego radia, dzisiaj jest zdaje się audycja. Temat - wędrówki dusz.

@Nikifoor
Hehe, no to Iv powinien się zrzec administrowania tym forum i serwisem, wszak prowadzi też vortal zajmujący się zjawiskami paranormalnymi czyli wg Twojej teorii szkodzi kryptozoologii.
Prawda jest taka, że nawet gdyby kryptozoologia została włączona w poczet poważnych nauk to i tak znaleźliby się tacy, którzy uważaliby ją za szarlataństwo etc etc. To czy dodatkowo zajmuje się tym fundacja, której nadrzędnym celem statusowym jest badanie zjawiska NOLi nie ma tutaj nic do rzeczy. Moim zdaniem wręcz w ten sposób można trafić do większej ilości ludzi, którzy nie będą pogardliwie prychać na sam dźwięk słowa kryptozoologia.

PostWysłany: 09 Cze 2007, 19:07 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany
Awatar użytkownika

niestety nie mam polskiego radia:(,a moze ktos wie czy w internecie nie mozna go znalezc?

PostWysłany: 09 Cze 2007, 19:09 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

http://www.polskieradio.pl/sluchaj/ - a Ty myślisz, że ja normalnie przez radio słucham ;)

Nawet jak nie będzie akurat ich audycji to warto posłuchać, raz trafiłem na dyskusje pomiędzy fizolofami, a naukowcami na temat sztucznej inteligencji :)

PostWysłany: 09 Cze 2007, 20:35 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Virgo C. napisał(a):
@Nikifoor
Hehe, no to Iv powinien się zrzec administrowania tym forum i serwisem, wszak prowadzi też vortal zajmujący się zjawiskami paranormalnymi czyli wg Twojej teorii szkodzi kryptozoologii.

Ivellios nie łączy kryptozoologii ze zjawiskami paranormalnymi, posiada jakąś tam wiedzę o samej zoologii i dlatego do niego nic nie mam. Ale niektórzy "badacze" zajmujący się zarówno ufologią i kryptozoologią mając ją za jedną z "nauk paranormalnych". Kiedyś na pewnym forum pararnormalnym widziałem wątek "yeti a UFO". To jest na prawdę żenada...

PostWysłany: 09 Cze 2007, 20:41 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Chciałbym zobaczyć twoją minę za kilka lat jakby np. Wielka Stopa została złapana, zbadana i okazało by się że jest ufonautą.
Dopóki się nie zbada danego gatunku można prawić różne teorie i ty nie możesz tej osobie za złe że ma takie a nie inne zdanie na temat tej kryptydy.

PostWysłany: 09 Cze 2007, 20:46 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Virgo C. napisał(a):
Teraz mają w programie pierwszym polskiego radia, dzisiaj jest zdaje się audycja. Temat - wędrówki dusz.

A o której to puszczają i kiedy?

PostWysłany: 10 Cze 2007, 10:23 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

SWAT napisał(a):
Chciałbym zobaczyć twoją minę za kilka lat jakby np. Wielka Stopa została złapana, zbadana i okazało by się że jest ufonautą.

Cho, cho...To by było ;). Ale chodzi mi o to, że wiele osób zajmujących się zarówno zjawiskami paranormalnymijak i kryptozoologią odrzuca ziemską, materialną naturę kryptyd, i doszukuje się w nich na siłę duchów bądź kosmitów.

PostWysłany: 10 Cze 2007, 13:07 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

SWAT napisał(a):
A o której to puszczają i kiedy?

Kilka minut po północy codziennie (FN ma na ogół pierwszą sobotę miesiąca dla siebie). Audycja nosi tytuł Nocne spotkania, dzisiejszej nocy mają być jakieś opowieści z dreszczykiem zgodnie z ramówką ;)

@Nikifoor
Aaaa, i tutaj Cię boli :)

PostWysłany: 10 Cze 2007, 13:41 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Cytuj:
materialną naturę kryptyd, i doszukuje się w nich na siłę duchów bądź kosmitów.

Bo są niezwykłe i każdy nowy w tej dziedzinie może tak sądzić. Ja trafiłem na tę stronę szukając stron o UFO w Google.pl to się nie dziw że jak ktoś szuka o UFO i znajdzie taką stronę. To się może skojarzyć.

PostWysłany: 11 Cze 2007, 05:59 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

nikifoor napisał(a):
Ivellios nie łączy kryptozoologii ze zjawiskami paranormalnymi

Tak mi się przypomniało jak wczoraj jechałem pociągiem

Dowód winny Ivelliosa

@Iv
Wybacz ale musiałem :)

PostWysłany: 11 Cze 2007, 13:14 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Ee...? To ze Ivellios prowadzi portal Paranormalium, to jego prywatna sprawa, zwłaszcza że niedawno przestał tam zamieszczać artykuły o kryptozoologii, a sama strona przestała być nazywana "starszym bratem" KryptoZoo.
Vigro, odnoszę wrażenie, że nigdy nie przeprowadzałeś dyskusji z kryptozoologicznymi sceptykami. Jednym z ich najważniejszych argumentów preciw tej nauce jest fakt, że paru oszołomów od UFO i innych pierdół zajmuję się także kryptozoologią, i niespecjalnie ją oddzielają od swych pozostałych obiektów badań. Dlatego sceptycy z góry uważają kryptozoologię za pseudonaukę.

PostWysłany: 11 Cze 2007, 17:26 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Nikifoorze, ja o tym wiem, Ty o tym wiesz ale czy taki kryptozoologiczny sceptyk wie, iż nowe artykuły nie są zamieszczane ? On wchodzi na Paranormalium, a tam w jednym szeregu z UFO, demonologią czy ezoteryką ma kryptozoologię. Przyznaj się sam przed sobą jak Ty byś odczytał taki przekaz ? :)
Jeśli chcemy oddzielać to róbmy to konwekwentnie i tutaj raczej apel należy kierować do Ivelliosa, my możemy jedynie doradzić.

Ostatnio edytowany przez Virgo C., 11 Cze 2007, 17:27, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 11 Cze 2007, 18:05 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Virgo C. napisał(a):
Jeśli chcemy oddzielać to róbmy to konwekwentnie i tutaj raczej apel należy kierować do Ivelliosa, my możemy jedynie doradzić.

Może Ivellios po prostu zaczyna metodą małych kroczków usuwać kryptozoologię z Paranormalium?

PostWysłany: 11 Cze 2007, 18:53 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Dla mnie to naprawdę nie jest problem ale zdaje się dla Ciebie przede wszystkim, skoro tak alergicznie reagujesz na fakt jakiegokolwiek powiązania zjawisk paranormalnych z kryptozoologią. Tymczasem zjawiska te dotyczą na ogół "kryptyd", a nie kryptyd ;)

PostWysłany: 12 Cze 2007, 13:39 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Virgo C. napisał(a):
Dla mnie to naprawdę nie jest problem ale zdaje się dla Ciebie przede wszystkim, skoro tak alergicznie reagujesz na fakt jakiegokolwiek powiązania zjawisk paranormalnych z kryptozoologią. Tymczasem zjawiska te dotyczą na ogół "kryptyd", a nie kryptyd ;)

Hm?? Kiedy wyraz >>kryptyda<< jest w cudzysłowiu, to dla mnie oznacza, że to zwierzę tak na prawdę nie istnieje. Tymczasem nie rozumiem, dlaczego napisałeś "kryptyd(a)" w odniesieniu do obiektów badań sympatyków "nauk" paranormalnych.

PostWysłany: 12 Cze 2007, 18:27 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Chupacabra

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 26 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników