Kryptozoologia

Obecny czas: 29 Lis 2024, 14:33

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gdyśmy byli maluchami... :P
PostWysłany: 01 Cze 2007, 10:03 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Jako iż dzisiaj mamy Dzień Dziecka, postanowiłem założyć taki temat, cobyśmy mogli trochę powspominać czas, gdy w naszym życiu dominowały zabawy ;)

Jakie macie najfajniejsze wspomnienia z dzieciństwa?
Zachowały się z tamtego okresu jakieś pamiątki? ;)

U mnie jedną z takich pamiątek jest coś, co można nazwać prekursorem "Smerfnych hitów" (ja akurat mam wersję na taśmie magnetofonowej).

(resztę może popiszę później, czas do szk muzycznej na egzaminy :P )

Temat postu: Odp: Gdyśmy byli maluchami... :P
PostWysłany: 01 Cze 2007, 16:21 
Redaktor
Awatar użytkownika

Z dzieciństwa?
Wspomnienia, było ich wiele w moim przypadku. W dziecinstwie interesowałem się dinozaurami i wszystkimi istniejącymi zwierzątkami (do dzisiaj mi to pozostało). A co do jakichś zabaw to zawsze lubiłem grę w berka, w policjantów i złodziei. A także takie zabawy jak "stary niedźwiedź mocno śpi". Często z kolegami robiliśmy różne psikusy. Jakie to były czasy, czasy które już jednak nie wrócą.....
A tak przy okazji to wszyskiego najlepszego z okazji dnia dziecka, nawet dla tych którzy mimi swojego wieku teoretycznie dziećmi nie są. Wydać się może dziwne, ale w każdym z nas pozostanie jakaś część tego naszego dzieciństwa. I tym wesołym akcentem zakończę moją wypowiedź.

Pss. Mam też jakieś smerfne hity...coś tam o smerfetce i ciamajdzie itd.

PostWysłany: 01 Cze 2007, 17:22 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Odcisk psiego kła pomiędzy nosem, a okiem można zaliczyć do pamiątek z dzieciństwa ?

PostWysłany: 01 Cze 2007, 17:29 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
W okresie swego dzieciństwa, miałem wielkiego "hopla" na punkcie dinozaurów. Miałem pełno zabawek, książek oraz czasopism związanych z tymi gadami. Oczywiście dinozaury, można było robić z klocków legów, których gdy byłem brzdącem, byłem wielkim wielbicielem.
Oczywiście zwierzęta też były moją pasją....i tu sytuacja podobna jak z dinozaurami...pełno zabawek, książek(zielone książki z cyklu "Tajemnice zwierząt", do dziś je mam) i ciągłe wizytu do zoo, w celu zapoznania się ze zwierzętami.
Potem w 1994 lub w 1995 obejrzałem pierwszy raz w życiu Gwiezdne wojny i to była kolejna moja pasja ;). W 1997(może ciut później) z jakiejś książki dowiedziałem się o nessie i dostałem książke Bernarda Huevelmansa....co było dalej każdy może się domyślać.
Wśród moich ulubionych zabaw przedewszystkim była zabawa w chowanego, w "ganiaka"(zwykłego, ale też ganiaka "stojaka") i pare innych zabaw ;)....
Więcej, za niedługo ;)....

PostWysłany: 02 Cze 2007, 08:14 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Krainy Leniwców
A ja nie bawiłem się w żadne tego typu zabawy bo po prostu nie miałem z kim a nawet niespecjalnie za tym przepadałem... Jeśli chodzi o rówieśników to właściwie nie miałem kolegów, i tak zostało do dziś. Nie interesowałem się dinozaurami, zwierzętami, smerfnymi hitami ani klockami lego... uwielbiałem za to Gwiezdne Wojny, las i pochłaniałem Strefę51 po kilka razy :) Potem jakoś zboczyłem w kryptozoologię i tak zostało ;P

PostWysłany: 02 Cze 2007, 08:50 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Przemyśl
Kiedrzu napisał(a):
W okresie swego dzieciństwa, miałem wielkiego "hopla" na punkcie dinozaurów. Miałem pełno zabawek, książek oraz czasopism związanych z tymi gadami. Oczywiście dinozaury, można było robić z klocków legów, których gdy byłem brzdącem, byłem wielkim wielbicielem.
Oczywiście zwierzęta też były moją pasją....i tu sytuacja podobna jak z dinozaurami...pełno zabawek, książek(zielone książki z cyklu "Tajemnice zwierząt", do dziś je mam) i ciągłe wizytu do zoo, w celu zapoznania się ze zwierzętami.

Identycznie ze mną ale większość (prucz Lego :D ) zostało . ;D Jak miałem 8 lat to ciągle bawiłem się z kolegami w "wojne" i "Zamki".

PostWysłany: 02 Cze 2007, 18:09 
Nowa krew
Nowa krew

Ja od małego bawiłem się klockami(co spowodowało to, że były one bardzo pogryzione:D), interesowałem się dinozaurami(chociaż nie umiałem jeszcze czytać oglądałem obrazki w czasopiśmie "Dinozaury":D) i oczywiście słuchałem smerfnych hitów:D. A z zabaw to pamiętam, że bawiłem się dinozaurami, biegaliśmy z bratem po domu z pistoletami na wodę(a potem ze szmatami:D), a najbardziej chcę mi się teraz śmiać z zabawy w "wypij to", a mianowicie robiliśmy z bratem napoje z wszystkich rzeczy jakie znaleźliśmy w kuchni, a następnie musieliśmy wypić chociaż jeden łyk:D.(ja pamiętam jak kiedyś wygrałem, bo zrobiłem coca-colę z sokiem pomarańczowym, pieprzem, solą, kwaskiem cytrynowym, proszkiem do pieczenia i biszkoptem, nie wiedzieć czemu brata potem brzuch bolał:P)

PostWysłany: 02 Cze 2007, 21:30 
Zaawansowany
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: dokad
Kurcze,  wychodzi na to, ze mialam tragiczne, niespelnione dziecinstwo - mama odmowila kupieia mi Smerfnych Hitow. Uznala, ze to idiotyzm jakich malo i chciala dbac o moj zmysl artystyczny, a ja bylam nieszczesliwa, bo wszyscy mieli :(
Tak smao rzecz miala sie z kolczykami - blagalam mame, a mama nie chciala, bo twierdzila, ze dla niej to jest idiotyczne zmienianie dziewczynek w stare malutkie. Teraz juz bym mogla, ale nie wiem, czy mi sie chce ;P
Poza tym bawilam sie maniakalnie lalkami (mama takze nie chciala mi kupic Barbie, ale przeblagalam matke chrzestna i dostalam jedna. Mama sie zalamala i potem juz nie robila z Barbie prblemow. Mialam nawet ohydnie rozowy domek dla nich!) Uwielbialam chowanego i berka i wszelkie zabawy maskotkami.
No i oczywiscie mialam duzego hopla na dinozaury (Jurassic Park do tej pory daze duzym sentymentem).

PostWysłany: 03 Cze 2007, 08:21 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Twoja mama to bardzo mądra osoba, wiesz ? :)
Ja smerfnych hitów prawdopodobnie nigdy bym nie posłuchał (i to z własnej woli) gdyby nie kuzynka, która je kupiła i często słuchała. A że mieszka w domku obok to przez ściany słychać było ;)

PostWysłany: 03 Cze 2007, 15:33 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
Co mam wspominać dzieciństwo, starym grzybem jeszcze nie jestem, dzieckiem się jest z tego co wiem do 15 - 16 roku życia, choć większość moich rówieśników uważa się za "młodzież młodszą" (g***o prawda, młodzież to, w polskim wypadku ludzie którzy skończyli gimnazjum, tak gdzieś do 25 - 26 roku życia). Jeżeli chodzi Wam o moje wczesne dzieciństwo i czasy podstawówki, to na pewno nie chciałbym żeby wróciły. Nie przypominam sobie niczego miłego co wydarzyło się mi do ukończenia przedszkola, później raczej też. Przeżyłem już kilka tragedii, najgorsza była chyba strata mojego ukochanego psiaka, Reksa latem 2004 roku. Zabewne jest to, że w wieku 8 - 9 lat miałem totalitarne poglądy. Póki co, życie pozbawiło mnie wielu wiar i odczuć.

PostWysłany: 03 Cze 2007, 17:20 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

nikifoor napisał(a):
Zabewne jest to, że w wieku 8 - 9 lat miałem totalitarne poglądy. Póki co, życie pozbawiło mnie wielu wiar i odczuć.
Jesas ty jestes wprzód w psychice o 10 lat  ;)

PostWysłany: 05 Cze 2007, 20:56 
Redaktor
Awatar użytkownika

U mnie oprócz wielu książek o dinozaurach i encyklopedii itd. przetrwał też cykl miesięczników "Zwierzaki" i "Zwierzaki Plakat". Mam wszystkie numery od Października 1994 roku aż do końca kiedy je wydawali czyli do grudnia 1999. hehe już w 1 klasie podstawówki pisałem sobie taką mimi książkę o zwierzętach. Jeszcze gdzieś mam te zeszyty z takimi zapiskami. Wiele inf czerpałem z filmów przyrodniczych trochę też z jakichś książek. ;)

Lubiłem oglądać Park Jurajski, to były fantastyczne filmy. Dzisiaj już chyba mi to przeszło, ale na muszę oglądnąć od nowa wszystkie części, choćbym nie chciał. To dla przypomnienia.

Ostatnio edytowany przez quatl pietrzak, 05 Cze 2007, 21:01, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 05 Cze 2007, 22:30 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ehhhh a moje "ksiażki" o zwierzakach gdzieś wcięło :/
Ja z dzieciństwa pamiętam przede wszystkim muzykę, głównie tą serwowaną w tamtym czasie przez RMF FM. Czyli Joe Cocker i "With a little help from my friends". Czyli Guns N' Roses i "Knocking on heaven's door". Czyli Budka Suflera i "Twoje Radio".
Z kreskówek, to  przede wszystkim Looney Tunes które wówczas puszczała telewizyjna Jedynka, oraz różnorakie bajki Disneya w paśmie sobotnim. Później doszły "Przygody Animków", parę lat później "Dragon Ball" i kilka innych badziewi...
Pamiętam jak całe popołudnia przesiadywałem przed telewizorem gapiąc się w TV Rondo (tak się u nas nazywała "Polonia 1" :P ) i czekając na przygody Zorro :D

I gramofon, na którym obracał się stary longplay ze słuchowiskiem "Tomcio Paluch".

No i oczywiście Pegasus. Całe noce przy Pac Manie i samochodzikach... i strzelanka do kaczek.
To były czasy...

PostWysłany: 06 Cze 2007, 06:33 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Nie no pegazus, to było coś.
W tamtych latach, stary poczciwy "pegaz" był niczym  gamecube, lub ps3 ;).
Ja bardzo lubiłem grać na pegazusie w Contre oraz w Tanki.
To były gry ;) .

PostWysłany: 06 Cze 2007, 08:00 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ja sobie gdzieś z pół roku temu ściągnąłem emulator programów dla Pegasusa. Kurde! Nie wiedziałem, że można było grać z dźwiękiem stereo :P

PostWysłany: 06 Cze 2007, 18:03 
Redaktor
Awatar użytkownika

Kiedrzu napisał(a):
Ja bardzo lubiłem grać na pegazusie w Contre oraz w Tanki.
To były gry ;) .

Tak jak ja, lubiłem też strzelać do kaczek i bandziorów z dzikiego zachodu (nie pamiętam jak się gra nazywała).

Ostatnio edytowany przez quatl pietrzak, 06 Cze 2007, 18:04, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 06 Cze 2007, 19:43 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Moj kolega chwali mi się że kupi se Pegazusa i ma już 27 złotych buahahah  ::) :D Na pegazusie grałem w gre gdzie strzelalo sie w wierzowcu... Nie pamietam jak sie nazywala gra.  ???

PostWysłany: 06 Cze 2007, 21:11 
Zaawansowany
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: dokad
Oooo tak, Zwierzaki czytalam maniakalnie, a potem sie poplakalam, bo przestali je wydawac :( A mialam chyba wszystkie numery.
Nie wiem, co to Pegasus, ale ja uwielbialam grac w Super Mario :)

PostWysłany: 06 Cze 2007, 21:27 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Krainy Leniwców
Pegasus to taki staaaaaaaaaaaaaary sprzęt do grania w 16bitowe gierki :) Można było dokupić drugi joypad a nawet pistolet :) Gierki były na tzw. kartridżach... coś cudnego, po 4zł sztuka na bazarze... piękne czasy :) I wypożyczalnie gier nawet były ;P

PostWysłany: 07 Cze 2007, 10:56 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
O Pegasusie jest osobny wątek, ja jak miałem 6 latek to też na nim pogrywałem, choć oczywiście nie wychodziło mi to zbyt dobrze. Ale mam w domu taką fajną, przenośną konsolkę, którą mój brat 13 lat temu dostał na Komunię - na tym to się dopiero pogrywało. Cała rodzina miała bzika na punkcie Tetrisa, mój tata doszedł kiedyś do 100 000 punktów. Trzeba kupić baterie, to teraz też sobie pogram.

PostWysłany: 02 Lip 2007, 08:23 
A kto grał w Contrę na Pegazusie  :D?

(mi kumpel rozwalił Pegaza z 10 lat temu  ;))

PostWysłany: 02 Lip 2007, 09:07 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Contra to klasyka :) .... pamiętam jak w moim domu, zbierała się cała zgrają kumpli i graliśmy w Contre.
Dwóch grało, reszta(około 4-6 osób), było widzami.
Co 2 lub 3 życia była zmiana....

Zresztą kilka miesięcy temu, ściągnąłem emulator gier dla Pegazusa, zapodany przez Ivelliosa.
Dzięki owemu emulatorowi, mogłem wreszcie pograć w moją ulubioną gre na "Pegaza" - Godzilla - gra strategiczna, turówka. Aż mi się przypomniały dobre czasy ;) .
Trudna gierka, ale zależy jaki poziom....

PostWysłany: 02 Lip 2007, 18:42 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Coś więcej na jej temat plx  ;D

PostWysłany: 02 Lip 2007, 20:51 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Na temat gry "Gadzina" ;) ?

Ziemia staje w obliczu zagłady, bowiem.....eee...se daruje, każdy wie o co chodzi.
Mamy 10 misji.

Mamy pewien skrawek świata(a raczej Japonii), na którym ma się toczyć walka z gigantycznymi monstrami.
Musimy walczyć z godzillą, ghidorą, mothrą, larwami mothry, rodanem, hedorą, bagoranem, a nawet z UFO.
Rzeczjasna, nie musimy ze wszystkimi walczyć...zazwyczja w misjii, walczymy z 2-3 potworami, choć, jest też ostatnia misja, gdzie walczymy ze wszystkimi złymi...

Przeciwnicy są niebezpieczni, oczym mogliśmy się przekonać w nie jednym japonskiej filmie o przerośniętej jaszczurce...ale gracz, nie jest bezbronny.
W kilku fabrykach, rozmieszczonych na mapie, możemy produkować ograniczoną ilość myśliwców, bombowców, czołgów, rakiet, itp pierdół.
Gdy po kilku turach, będziemy mieć już wszystko wybudowane, możemy już na serio walczyć z przeciwnikiem, który od początku misjii, co turę niebezpiecznie zbliża się w naszym kierunku.
Walka przebiega w banalny sposób....pojawia się okienko, po jednej stronie my, a po drugiej monstrum, wybieramy rodzaj ataku(rodzaje ataku - lepszy i gorszy ;) ) i ...musimy rzucić kośćmi...cos w tym stylu...jak mamy trzy trupie czachy, to atak bedzie bardzo słaby, albo nie trafimy w cel, a jak mamy bodajże 3 kółka, to atak będzie bardzo skuteczny.
Oczwiście te same zasady tyczą się przeciwnika....my atakujemy, przeciwnik odpowiada, albo na odwrót i koniec walki.
Następny raz, możemy zaatakowac tą jednostką w następnej turze itp....
Niestety, pierwsza lepsza jednostka gracza, ma tyle HP, że nie warto mówić....godzilla i spółka, mają bardzo dużo życia, co czyni je bardzo mocnymi...

Generalnie, jest to fajna gierka...mnie bardzo wciągała, choć niekiedy przegrywałem i to z kretesem  ::) .
Polecam wszystkim, warto pograć sobie w tą gierke...o ile macie emulatory...bądź "pegaza"  ;).
Oto skriny...
http://www.emuinfo.pl/info/zobacz.php/6 ... onsters-(U).htm
http://www.historyvortex.org/GodzillaGamePhoto1.jpg
http://www.emuinfo.xon.pl/screeny/6/6873%5B3%5D.png

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 24 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot]