Kryptozoologia

Obecny czas: 26 Lis 2024, 09:41

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pętówka babienica
PostWysłany: 28 Sty 2007, 16:49 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

Jest taki ciekawy gatunek zachodnioeuropejskiej ropuszki, znany jako pętówka babienica (Alytes obstetricans). Charakteryzuje się tym, że jej samce owijają sobie skrzekiem nogi i tak go noszą.
P. b. występuje ona ponoć na dość niewielkim obszarze, obejmującym Francję, Belgię, Holandię i Niemcy Zachodnie. Ja jednak słyszałem kiedyś o występowaniu tego płaza u nas na Pomorzu Zachodnim. Może wiecie o tym coś bliższego? A może ktoś z Was ją spotkał na terenie naszego kraju albo slyszał o takim spotkaniu?

Ostatnio edytowany przez Oszołom, 28 Sty 2007, 16:50, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 28 Sty 2007, 18:03 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
O takich "egzotach" w naszym kraju, to tylko o krokodylu, grzechotniku brazylijskim i o jaszczurce zielonej(która w pewnym sensie jest "egzotem"), słyszałem.
O tym płazie nic nie słyszałem, zwłaszcza w Polsce...

PostWysłany: 28 Sty 2007, 18:11 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
"Kiedrzu" napisał(a):
grzechotniku brazylijskim

Możesz rozwinąć, jeśli Oszołom nie ma nic przeciwko ?

PostWysłany: 28 Sty 2007, 18:25 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

W Polsce(najprawdopodbniej w Łodzi), był przypadek, że wśród bananów z Brazyli które trafiły do hipermarketu, oprócz samych bananów, był owy grzechotnik.
Na szczęście gad był bardzo ospały i "nieruchawy", ze względu na warunki klimatyczne, które wtedy były(początek wiosny).
Trafił następnie do łodzkiego zoo.
Co dalej nie wiem.
Ale sporo było takich przypadków, że oprócz owoców, które przywieziono zza granicy do Polski, byli niespodziwani turyści....tarantule, murówki(jaszczurki z zach. Europy), wszelakie egzotyczne żabki i rzekotki...dużo tego było, tyle, że grzechotnik był najciekawszym przykładem.

PostWysłany: 29 Sty 2007, 12:32 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

Nie mam nic przeciwko. Jeśli już zeszliśmy z tematu, to przypomnę, że parę lat temu była w okolicy Włodawy panika z powodu krokodyla w Jeziorze Białym. Wprawdzie ponoć nie było ostatecznie ustalone, czy krokuś rzeczywiście istnieje, ale ludzi znad tego jeziora wymiotło (a jest to typowe podmiejskie jezioro wypoczynkowe).

PostWysłany: 29 Sty 2007, 12:41 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Czy ja wiem czy wymiotło, ponoć ze względu na tego krokodyla wielu ludzi tam przyjeżdżalo, a i wiele osób na tym rzekomym gadzie zarobiło.
W okolicy, furore robiły zabawki i balony w kształcie krokodyla.
Przypomniał mi się inny przypdek związany z krokodylami, a mianowicie rok temu, jakiś hodowca wypuścił na obrzeżach Jaworzna 2 kajmany...ludzie widzieli takowe i udało się odnaleźć jednego, martwego niestety....drugi pewnie tak samo skończył.
A jeśli już wspominamy o egzotykach w naszym kraju, to warto wspomnieć o tych nieszczęsnych żółwiach czerwonolicych, które ponoć na 80% są w stanie przezimować w naszym kraju.
Jest to solidny rywal dla naszych rodzimych żółwi błotnych :/.
Troche odbiegamy z tematu, ale jeśli Oszołom nie ma nic przeciwko, to możemy tu podyskutoać o niechcianych i niespodziewanych gosciach zza granicy.

PostWysłany: 14 Lut 2007, 18:53 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Przemyśl
"Kiedrzu" napisał(a):
O takich "egzotach" w naszym kraju, to tylko o krokodylu, grzechotniku brazylijskim i o jaszczurce zielonej(która w pewnym sensie jest "egzotem"), słyszałem.
O tym płazie nic nie słyszałem, zwłaszcza w Polsce...

Heh ja widziałem zdjęcie spod Przemysla przedstawiające jaszczurke zieloną tak wiec to nie Egzot.
Gdy byłem w warszawie widzielem nad jeziorem żółwika czerwonolicego. Malutki taki ładny człepał przy brzegu a jak mnie zobaczył czmychnoł w chaszcze. :D

Ostatnio edytowany przez Pawel, 14 Lut 2007, 18:56, edytowano w sumie 1 raz

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników