Wspaniale, dziękujemy! Jeden gatunek - struś gruziński (
Strudhio dmanisensis) przetrwał do epoki lodowcowej, drugi - struś azjatycki (
S. asiaticus) - do czasów jeszcze późniejszych. Wiadomości o niedawno wymarłym strusiu musiały dotyczyć strusia azjatyckiego - holocen zaczął się niespełna 12 tys. lat temu. Tutaj można zobaczyć rekonstrukcję strusia gruzińskiego:
http://forum.zoologist.ru/viewtopic.php?id=562&p=2, a tutaj - strusia azjatyckiego:
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb2013 ... aticus.jpg. Zostały pokazane - zwłaszcza ten pierwszy - jako oczywiście mocniej opierzone od strusia afrykańskiego.
Jest tylko kwestia, czy struś gruziński żył na stepach. W tej chwili panuje tam klimat śródziemnomorski, ale w epoce lodowcowej był on zapewne podobny do klimatu obecnej Polski i Gruzja mogła być porośnięta lasami.
-- 29 Kwi 2016, 20:56 --
Dziś właśnie czytałem tę oto książkę o diecie leczniczej św. Hildegardy z Bingen:
http://www.esprit.com.pl/172/Zywnosc--ktora-leczy.html. Są tam opisywane własności różnych jadalnych roślin i zwierząt europejskich, tj. nie zawsze rodzimych, ale zawsze występujących w naturze, uprawianych lub hodowanych w Europie, także poza granicami Niemiec (daktylowiec, cytryna). Wyjątkiem są egzotyczne przyprawy, sprowadzane w Średniowieczu z dalekich krajów za duże pieniądze. Co prawda, jest tam też opisana cukinia, a więc odmiana pochodzącej z Ameryki dyni zwyczajnej, której św. Hildegarda nie mogła jeszcze znać, ale opis nie zawiera cytatu, a jedynie wymienione są własności tego warzywa językiem współczesnej medycyny, co wskazuje, że jest to współczesne uzupełnienie wiadomości świętej, dokonane przez autora książki. Informacje z cytatem o dyni mogą dotyczyć dyniowatych Starego Świata.
Otóż w tej książce wśród jadalnych ptaków opisany jest... struś! Jest też cytat ze św. Hildegardy (s. 80-81): "Gdy człowiek ma epilepsję, niech je często mięso strusia, które sprawi, że odzyska on (władzę nad swoimi) siłami fizycznymi i zdrowie. Bowiem ciepło i siła płynąca ze strusiego mięsa wzmacnia człowieka i uspokaja tę chorobę". Wydaje mi się wątpliwe, by strusie afrykańskie hodowano w XII-wiecznej Europie jako drób (jakkolwiek absurdalnie by to słowo w odniesieniu do strusia nie brzmiało), a tym bardziej w takiej ilości, by jego mięso można było jeść często. Może najwyżej pojedyncze sztuki znajdowały się w tamtych czasach z zwierzyńcach władców, z pewnością jednak jako osobliwości, nie zwierzęta jadalne. Pytanie więc: skąd XII-wiecznej niemieckiej zakonnicy mogło przyjść do głowy polecanie chorym Europejczykom częstego jedzenia mięsa tak egzotycznego ptaka? Może miało tu miejsce błędne tłumaczenie, a w istocie św. Hildegarda pisała o dropiu? A może chodziło o istniejące jeszcze wtedy w Europie populacje strusi azjatyckich? Wg Wikipedii (
https://pl.wikipedia.org/wiki/Struthio_asiaticus) ptaki te w Chinach "mogły wyginąć wraz z końcem ostatniej epoki lodowcowej", czyli 11 700 lat temu (rozumiem, że wynika to z wykopalisk), ale zarazem znane są przedstawienia tych ptaków na wyrobach garncarskich, co wskazuje na ich przetrwanie do neolitu (zaczął się w Chinach ok. 10 000 lat temu), którego jednym z wyznaczników jest właśnie ceramika. Wiadomo skądinąd, że zachowanie się kopalnych szczątków jest zwykle sprawą wyjątkowo korzystnego zbiegu okoliczności, który ma małą szansę zaistnieć w okresie, gdy zwierzę staje się już rzadkie. Zakładam, że informacje z Wikipedii są wiarygodne, choć wymagałoby to sprawdzenia. W Bułgarii znane są malowidła z jaskini Magura, pochodzące z ostatniej fazy epoki brązu, przedstawiające m. in. polowanie na różne zwierzęta, prawdopodobnie na jelenie i strusia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Magura_(jaskinia)#/media/File:Magura_-_drawings.jpg.
Znajoma Ukrainka opowiadała mi o licznych znaleziskach paleontologicznych strusi z okolicy Odessy, ale niestety nie wiem, do którego gatunku one należały, ani też z którego okresu pochodziły.
-- 29 Kwi 2016, 21:01 --
Jeszcze raz adres zdjęcia tego malowidła z jaskini Magura:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Magura_(jaskinia)#/media/File:Magura_-_drawings.jpg .
-- 29 Kwi 2016, 21:02 --
Niestety, nie daje się umieścić prawidłowy link
.