Witam i mam małe pytanko, czy słyszał ktoś coś o skoczkach świerszczowych lub ma zdjęcie? Gatunek ten jest krótko opisany w książce p. T. Oszubskiego. Powstał prawdopodobnie jako efekt mutacji popromiennej, bowiem w latach 40. i 50. zeszłego wieku na obszarze Nowego Meksyku (gdzie te urocze stworzonka występują) przeprowadzano próby z bronią jądrową. Myszy te swoim stylem życia ponoć przypominają wilki. Polują indywidualnie lub stadnie, zwołując się wyciem. Dźwięki te są zbyt wysokie dla ludzkiego ucha, lecz podobno po odtworzeniu nagrania mysiego zewu cytuję z książki "Tajemnicze istoty" - "słychać mrożący krew w żyłach zew prawdziwych drapieżników"
. Polują na owady, skorpiony i myszy - krewniaki wegetarianki. Niestety nie wiem czy można wierzyć tak do końca temu autorowi, z tego względu iż w tej samej książce uważa, że pekari to największy gryzoń świata, może to błąd w druku
, jest nie wiem. W każdym bądź razie jeśli ktoś znajdzie jakieś zdjęcie, filmik lub inne ciekawe info na temat tych dosyć orginalnych myszek to ptosię
dajcie znać.