Oj, oj!
Jakoś przypadkiem trafiłem na to forum i akurat szczęściem trafiłem na ten temat
Jeżeli we wszystkich tematach wypowiadacie się z taką wiedzą nt. omawianej grupy zwierząt, to ja bym 2x się zastanowił nim czerpał bym wiedzę z tej strony
Ale nie chcę obrażać nikogo, jeżeli to zrobiłem to sorry!
Dlaczego piszę... bo pająki to moja pasja i hobby...
Po pierwsze podpisuję się pod postem usera "Pawel", dobrze prawi.
Co do krewniaków ptaszników żyjących w polsce to mamy trzy gatunki:
* Atypus affinis – gryziel zachodni
* Atypus muralis – gryziel stepowy
* Atypus piceus – gryziel tapetnik
Można je pomylić z ptasznikami, z racji budowy (szczególnie szczękoczułki charakterystycznej budowy, kły jadowe równolegle ułożone do ciała - cecha dość prymitywnych pająków)
Podobne rozmiarowo do płyty CD jest większość ptaszników (oczywiście już dorosłych), ale one w Polsce nie występują!
W naszym kraju NIE MA NATURALNIE WYSTĘPUJĄCYCH pająków tej wielkości, jakchkolwiek!
Co do innych pająków, to chociażby T.atrica, nie ma takich rozmiarów, ale może spanikowałeś i wyolbrzymiłeś wielkość. Mógł to być też Dolomedes fimbriatus - on również jest jak na nasze warunki dość spory. Oba maja brązowo-czarne ubarwienie.
A jeżeli, uważacie, że to jakaś nieodkryta kryptyda - to tego argumentu w 100% nie odeprę, co nie zmiania faktu, że to mało prawdopobne. W PL odkrytych są setki pająków wielkości 3-4mm, których o ile nie ma się lupy się nie zauważy, a arachneolodzy mieli by ominąć pająka wielkości płyty CD? Raczej nie...