Kryptozoologia

Obecny czas: 25 Lis 2024, 21:54

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Olitiau
PostWysłany: 16 Sie 2005, 14:56 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Widziany i opisany przez badacza i kryptozoologa o niekwestionowanym autorytecie, Ivana Sandersona, Olitiau jest wschodnioafrykańskim odpowiednikiem zachodnioafrykańskiego Kongamato i indonezyjskiego Ahoola. Opisany jako gigantyczny nietoperz mający skrzydła o rozpiętości od 10 do 15 stóp (około 3 do 4,5 metra), ten olbrzym wśród zwierząt latających najbardziej aktywny jest w godzinach nocnych.

Pierwszego opisu Olitiau dokonał właśnie Sanderson ze swoim kompanem Geraldem Russellem. Obaj natknęli się na dwa mniejsze osobniki Olitiau w czasie wyprawy w rejon Gór Assumbu (Kamerun) w roku 1932. Jak później Sanderson napisał w jednej ze swoich książek, Olitiau ma małą szczękę, jest koloru czarnego, jednak nie posiada sierści (lub posiada w szczątkowych ilościach). Ja policzę jego ogromne białe zęby, jeśli wystarczy mi czasu - one mają dobre dwa cale długości... (4 centymetry). Opis Olitiau wywołał zdumienie zarówno wśród naukowców, jak i tubylców. Według Ivana Sandersona, Olitiau to gatunek pterodaktyla. Sam badacz nazwał później to zwierzę "Dziadziusiem wszystkich nietoperzy".

Olitiau w rejonie Gór Assumbu występuje do dziś, jednak nikomu nie udało się go schwytać, wobec czego niemożliwe jest ustalenie do końca tożsamości tego zwierzęcia.

Ostatnio edytowany przez Ivellios, 16 Sie 2005, 19:26, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 16 Sie 2005, 19:09 
Czegoś nie rozumniem: w temacie o kongamato stoi, że to gatunek zachodnioafrykański. Tu – że wschodnioafrykański. Która wersja jest prawdziwa?

PostWysłany: 16 Sie 2005, 19:12 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Ja bym powiedzial , że Kongamato , to gat. środkowoafrykański :? .

PostWysłany: 16 Sie 2005, 19:27 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Sory :lol: To moja pomyłka. Opracowywałem ten tekst na podstawie informacji z cryptozoology.com i coś mi "myknęło"...

PostWysłany: 05 Maj 2006, 08:44 
Zaawansowany
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Spod Wadowic
Artykuł pochodzi ze strony kryptozoologia.prv.pl

"Ahool to rzekomo olbrzymi jawajski nietoperz, budzący zabobonny lęk wśród tubylców, którzy opowiadają o nim niesamowite legendy. Zamieszkuje lasy zachodniej Jawy, jego tułów wraz z głową ma wielkość niemowlęcia, a skrzydła osiągają rozpiętość do 3 metrów. Głowa ahoola przypomina ludzką, bądź małpią, co jest głównym powodem strachu tubylców przed tym przedziwnym stworzeniem. Można go spotkać w lesie, jednak większość dnia spędza w grotach i jaskiniach ukrytych za kaskadami wodospadów. Nazwa ,,ahool" jest onamatopeją - pochodzi od odgłosów, jakie zwierzę wydaje polując na ryby tuż nad powierzchnią wody. Takie dźwięki usłyszał w 1927 roku jawajski zoolog Erns Bartels nad rzeką Tjidjenkol, co skłoniło go do podjęcia badań wraz z amerykańskim kryptozoologiem Ivanem T. Sandersonem. Niestety, poszukiwania stwora zakończyły się niepowodzeniem (jak to zazwyczaj bywa - Gac)."

PostWysłany: 19 Sty 2007, 02:50 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

Myślałem, że nazywa się "alkohol" - od substancji, którą wypijają ci, którzy go potem widzą... :lol:

PostWysłany: 19 Sty 2007, 13:20 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Krainy Leniwców
Jest szkocka whisky o nazwie "Loch Ness Monster" (jeśli dobrze pamiętam). Założę się, że panom z mottem "bułeczka + seteczka" bardzo pomaga widwywać owego "potwora" ;D

PostWysłany: 19 Sty 2007, 21:37 
Redaktor
Awatar użytkownika

być może olitau jest gatunkiem kalonga-młotogłowca, być może jest to znany gatunek, a byc może prezentuje odzielny gatunek który nie został opisany przez naukowców. jesli zwierze nie wyginęł to byc może za kilka lat zostanie odkryte.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników