Kryptozoologia

Obecny czas: 25 Lis 2024, 14:46

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Duah
PostWysłany: 29 Paź 2006, 17:37 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Krainy Leniwców
Oto mój pierwszy przetłumaczony art z http://americanmonsters.com

DUAH [Występowanie: Papua Nowa Gwinea - Wyspy Salomona]

Zamieszkujący te same środowisko (Papua Nowa Gwinea) co jego sławny kuzyn Ropen, ten ogromny skrzydlaty drapieżnik – podobno ma więcej niż 24 stopy, skórzaste skrzydła, długi, bezzębny dziób z grubszym zakończeniem – wydaje się odpowiadać opisowi pterozaura znanego jako Pteranodon niemal do perfekcji.

Sławne z agresywnych ataków, co dało się odczuć w więcej niż jednej ludzkiej ofierze, Duah są obdarzone wielkim respektem przez miejscową ludność. Większość tubylców twierdzi, że Duah uzupełnia swój jadłospis rybami. Wskazuje na to fakt licznych obserwacji lotów tych stworzeń w kierunku morza. Paleontolodzy sądzą, że owoce morza były podstawowym składnikiem pożywienia pteranodonów.

Niektórzy badacze uważają, że Duah są niczym więcej niż dorosłymi przykładami nieco mniejszego od nich Ropena – fakt luminescencji (świecenia ciała) jest obserwowany u obu stworzeń – są też inni sądzący, że Wyspy Salomona mają tak unikalny mikroklimat, który jest perfekcyjny dla wielu różnych gatunków ogromnych, ptasio-jaszczurzych drapieżców.

Jest wiele przypadków obserwacji pozornie prehistorycznych zwierząt w przestrzeni powietrznej Papui Nowej Gwinei, głównie nad opanowanym przez krokodyle jeziorem Murray.

PostWysłany: 29 Paź 2006, 18:47 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
"Niektórzy badacze uważają, że Duah są niczym więcej niż dorosłymi przykładami nieco mniejszego od nich Ropena"

Wg. mnie w obu przypadkach możemy mieć do czynienia z Ropenami.
W tamtych rejonach, głośno jest o żyjących dino-stworach, jak i pterozaurach jak i prawdziwych dinozaurach.

PostWysłany: 29 Paź 2006, 18:53 
Zaawansowany
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Iowa
Cytuj:
"Niektórzy badacze uważają, że Duah są niczym więcej niż dorosłymi przykładami nieco mniejszego od nich Ropena"

No ale zara zara niepotwierdzone naukowo stworzenie tłumaczyc w oparciu o wyglad innego niepotwierdzonego stworzenia , toż to absurd ;p

PostWysłany: 29 Paź 2006, 19:15 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ej, panowie, ja to TŁUMACZYŁEM. To nie art mojego autorstwa, więc uwagi nie do mnie.

PostWysłany: 04 Lis 2006, 15:23 
Cytuj:
który jest perfekcyjny dla wielu różnych gatunków ogromnych, ptasio-jaszczurzych drapieżców.

Ciekawe na jakiej podstawie to stwierdzili? Przecież istnienie Ropena, a więc ptasio-jaszczurzego drapieżcy jest nie potwierdzone ;] Są jacyś inni :D?

PS. A może źle zrozumiałem? Czy chodzi o latające jaszczury tylko, czy ptaki i latające jaszczury :diabel: ?

Ostatnio edytowany przez Domimen, 04 Lis 2006, 15:24, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 26 Lis 2006, 01:19 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Ech....nie wydaje mi się, żeby Duah i Ropen należały do jednego gatunku. Skoro duah ma wygląd pteranodona, a Ropen ramforynha....przecież pteranodon miał taki króciutki ogon, ba, prawie że w ogóle ogona nie miał, a Ropen (tak jak ramforynh) ma mieć długi ogon zakończony tworem ,,w kształcie diamentu", wiec co, na starośc odpoadają im te ogony?? :P
To, że oba mają zdolnośc bioluminestencji, jeszcze o niczym nie przesądza. Ja myślę, że to dwa różne gatunki pterozaurów, pełniące różne role w ekosystemie.

[size=9px][ Dodano: 2006-11-26, 02:22 ][/size]
To na prawdę nie trzyma się kupy, żeby młode odpowiadąły prawie idealnie opisom ramforynha, a dorosłe - pteranodona. Czy nie jest bardziej prawdopodobnym i logicznym wyjaśnieniem, że to 2 osobne gatunki??

PostWysłany: 26 Lis 2006, 09:18 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Ja sądzę, że są to dwa różne gatunki. To raczej oczywiste. Ogon zanikający na starość?? Co najmniej dziwne a raczej niemożliwe.

Temat postu: Odp: Duah
PostWysłany: 11 Lip 2007, 20:56 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

Schnappi napisał(a):
Ech....nie wydaje mi się, żeby Duah i Ropen należały do jednego gatunku. Skoro duah ma wygląd pteranodona, a Ropen ramforynha....przecież pteranodon miał taki króciutki ogon, ba, prawie że w ogóle ogona nie miał, a Ropen (tak jak ramforynh) ma mieć długi ogon zakończony tworem ,,w kształcie diamentu", wiec co, na starośc odpoadają im te ogony?? :P
To, że oba mają zdolnośc bioluminestencji, jeszcze o niczym nie przesądza. Ja myślę, że to dwa różne gatunki pterozaurów, pełniące różne role w ekosystemie.

[size=9px][ Dodano: 2006-11-26, 02:22 ][/size]
To na prawdę nie trzyma się kupy, żeby młode odpowiadąły prawie idealnie opisom ramforynha, a dorosłe - pteranodona. Czy nie jest bardziej prawdopodobnym i logicznym wyjaśnieniem, że to 2 osobne gatunki??

Mi też się nie wydaje

Chupas napisał(a):
Ja sądzę, że są to dwa różne gatunki. To raczej oczywiste. Ogon zanikający na starość?? Co najmniej dziwne a raczej niemożliwe.

Ludziom na starość wypadają zęby...

Ostatnio edytowany przez Schnappi, 11 Lip 2007, 21:32, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:37 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Tryk napisał(a):

Z chęcią bym to jakoś skomentował ale może za moment... jak przestane się śmiać...

PostWysłany: 11 Lip 2007, 21:40 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Tryk napisał(a):
Chupas napisał(a):

Taaa, jasne, końcowy odcinek kręgosłupa po prostu się psuje i odpada..
Prawda, samoistne odpadnięcie ogona występuje np. u jaszczurek, ale jest to forma obrony...gdyby tak samo było u pterozaurów, ogony z pewnością by im odrastały, bo do czego przydałby się im jednorazowy środek obrony?....

Oprócz tego, po raz kolejny musiałem scalić Twoje posty i jest to moja ostatnia (powtarzam: OSTATNIA) prośba o używanie opcji modyfukuj, jeśli chcesz coś dopisać...

PostWysłany: 25 Lip 2007, 13:37 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

Virgo C. napisał(a):
Tryk napisał(a):

Z chęcią bym to jakoś skomentował ale może za moment... jak przestane się śmiać...

Chodziło mi o to że może to być jakiaś oznaka starości

PostWysłany: 25 Lip 2007, 15:25 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Tryk, naprawdę nie ma takiej możliwości, żeby ogon, a wraz z nim spory kawałek kręgosłupa tak po prostu zepsół się i odpadł ze starości...zwierzę może odrzucić ogon żeby się uratować przed atakiem, ale gdyby on potem nie odrastał, to nie miałoby sensu....

PostWysłany: 26 Lip 2007, 10:51 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

Schnappi napisał(a):
Tryk, naprawdę nie ma takiej możliwości, żeby ogon, a wraz z nim spory kawałek kręgosłupa tak po prostu zepsół się i odpadł ze starości...zwierzę może odrzucić ogon żeby się uratować przed atakiem, ale gdyby on potem nie odrastał, to nie miałoby sensu....

Dobra mój błąd, ale z kąd wiesz że nie odrasta?? pisało gdzieś o tym bo nie pamiętam :o

PostWysłany: 26 Lip 2007, 12:23 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Odrasta tylko u stworzeń, które w ten sposób się bronią przed drapieżnikami. Jakiego naturalnego wroga może mieć taki Ropen ?

PostWysłany: 26 Lip 2007, 12:33 
Doświadczony
Doświadczony
Awatar użytkownika

nie wiadomo co na niego poluje...ale to nie oznacza że nic

PostWysłany: 26 Lip 2007, 13:06 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Stworzenie mające skrzydła o rozpiętości 1,5 m, dziób pełen zębów, ostre szpony i żyjące w nocy na terenie Papui Nowej Gwinei raczej nie ma wrogów, o konkurencji do pożywienia nie wspominając (zwłaszcza że wg. podań upodobał sobie mięso ludzkie).

PostWysłany: 26 Lip 2007, 17:30 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Tryk napisał(a):
Dobra mój błąd, ale z kąd wiesz że nie odrasta?? pisało gdzieś o tym bo nie pamiętam :o

Bo chodziło o to, że duah, który ma przypominać pterozaura z bardzo krótkim ogonem, ma być dorosłą formą mniejszego ropena, który ma posiadac długi ogon. Gdyby odrastał, to duahy też opisywano by z długimi ogonami...

PostWysłany: 26 Lip 2007, 18:07 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Schnappi napisał(a):
zwierzę może odrzucić ogon żeby się uratować przed atakiem, ale gdyby on potem nie odrastał, to nie miałoby sensu....

Błąd - koszatniczki odrzucają ogon gdy ktoś/coś za niego złapie... i już on nie odrasta.

PostWysłany: 26 Lip 2007, 18:45 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Chupas napisał(a):
Schnappi napisał(a):
zwierzę może odrzucić ogon żeby się uratować przed atakiem, ale gdyby on potem nie odrastał, to nie miałoby sensu....

Błąd - koszatniczki odrzucają ogon gdy ktoś/coś za niego złapie... i już on nie odrasta.

HM..nie znam się na tym, a czy czasem nie odrzucają tylko pęku włosów na końcu ogona, bez żadnych kości i mięśni??

PostWysłany: 26 Lip 2007, 19:13 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Schnappi napisał(a):
Chupas napisał(a):
Schnappi napisał(a):

HM..nie znam się na tym, a czy czasem nie odrzucają tylko pęku włosów na końcu ogona, bez żadnych kości i mięśni??

Popatrz sobie na zdjęcia koszatniczek - połowa ich ogona ma gładkie futerko, druga połowa nastroszone.
http://zoopupil.republika.pl/grafika/koszatniczka.jpg
Odrzucają właśnie tą połowę z nastroszonym futerkiem i nigdy to nie odrasta. Do tego wygląda, że tak delikatnie powiem dość nieestetycznie - jak pies z obciętym ogonem...

PostWysłany: 26 Lip 2007, 19:59 
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koserz
Hm... Mały offtop - kiedyś jednej z moich kotek coś się stało z końcem ogona, wyglądało to tak, że na niewielkim odcinku ogona nie było w ogóle sierści, przy zamym końcu było normalnie, ale to była martwa część ciała, myślałem jednak, że coś się z tym stanie, jeszcze jakoś to futro odrośnie. Moja mama jak to zauważyła, to w pierwszej chwili przyszło jej do głowy, że ktoś kotu gumką do włosów przeplatał ogon i odruchowo "ściągnęła" "gumkę" a tak na prawdę oderwała kotce koniuszek ogona. Samemu zwierzę chyba w ogóle tego nie czuło, bo nawet nie wydało odgłosu (w przeciwieństwie do mojej mamy :)), przez jakiś czas wyglądało to nieestetycznie, ale futro odrosło.

PostWysłany: 26 Lip 2007, 21:34 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Chupas, no to mój błął...zresztą dopiero doszedłem, że w opisie nie ma nic o braku ogona u duaha, tylko że ma on przypominać on bardzo, choć nie perfekcyjnie pteranodona, który ogona nie miał.

Nikifoor, przypomina mi się, jak mój kot Kubuś, który już niestety jest najprawdopodobniej na tamtej stronie([']) ,,stopniowo" tracił ogon, tyle, że cały, kiedyś wrócił z jednej ,,wyprawy" ledwo żywy, nie wiem, czy psy go pogryzły czy samochód potrącił, jakiś czas potem ogon zaczął mu dosłownie gnić i sierść ostała się właśnie tylko na końcówce. Weterynarz chciał najpierw amputować tylko tą końcówkę, po wisiała tylko na skórze - dosłownie raz nią przekręcił i odpadła.
Niestety w końcu trzeba mu było amputować cały ogonek...

Ale najlepiej skończę już ten offtop

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 22 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników