Cytuj:
Meksyk: Powrót Chupacabras PDF Drukuj Email
18.04.2008.
fot. Vanguardia
Właściwie kolejny powrót… Zjawisko znane pod nazwą „Chupacabras” daje o sobie znać po raz kolejny, tym razem nawiedzając Północ i Wschód Meksyku. Poszkodowani właściciele zwierząt, które tajemnicza istota pozbawiła życia, wspominają, iż zwierzęta wyglądają na nietknięte, poza dwoma niewielkimi otworami w szyi, przez które pozbawiono je krwi. Niektórzy mieszkańcy wspominają o tajemniczej istocie, która sieje przerażenie wśród meksykańskich rolników.
za: Diario Yucatan, yucatan.co.mxO Chupacabras…
Mieszkanka Pustunich pokazuje miejsce, w którym zaobserwowała dużą istotę. Twierdzi, iż przypominała wyglądem psa, choć posiadała długi język, za pomocą którego piła wodę. Była ponadto ogromnych rozmiarów (za: Diario Yucatan)
Zjawisko Chupcabras dobrze znane jest wszystkim osobom zainteresowanym kryptozoologią. Podczas gdy najbardziej znane są przypadki Chupacabras z Portoryko, gdzie mieliśmy do czynienia z humanoidalną istotą odpowiedzialną za śmierć zwierząt na wyspie sprzed 10 lat, także inne kraje Ameryki Łacińskiej borykają się z tym problemem.
W kwietniu b.r. do serii podobnych wydarzeń doszło w Meksyku. Podczas gdy wiele osób skłania się do uznania wszystkich ataków Chupacabras za dzieło dzikich zwierząt (np. odżywiających się krwią nietoperzy) lub psów, nikt nie potrafi w sposób wystarczający wyjaśnić z jednej strony faktu, dlaczego i w jaki sposób ofiary Chupacabras pozbawiane są krwi (przy czym brak innych śladów obrażeń) a z drugiej, czym są istoty widywane przy okazji ataków.
Przypomnijmy, iż Chupacabras to zbiorcza nazwa istot oskarżanych przez latynoamerykańskich rolników o zabójstwa zwierząt, przynoszące im nieraz poważne szkody. Nie jest to także zjawisko nowe – do podobnych wydarzeń dochodzi od kilkudziesięciu lat. Obecie Chupacabras atakuje północno-wschodni stan Meksyku, Coahuila oraz sąsiadujące ze sobą stany Yucatan i Campeche (leżące na Półwyspie Jukatan). Ich mieszkańcy mówią, iż odpowiada za nie wielka pokryta futrem istota (podobnych opisów dostarczyli rolnicy z Portoryko w czasie podobnego ataku Chupacabras w 1991)
Zabite przez Chupacabras owce (fot. za: Vanguardia)
Wszystkim osobom zainteresowanym historią zjawiska Chupacabras, polecamy artykuł „Noc Chupacabras” autorstwa Scotta Corralesa.
Charakterystyczne ślady
Gazeta Vanguardia donosi o śmierci 50 zwierząt w regionoe Parras de la Fuente w meksykańskim stanie Coahuila. Poszkodowany rolnik, Antonio Davilla uważa, iż odpowiedzialna jest za to „Chupacabras”, gdyż na ciałach zwierząt widnieją punktowe rany, przez które coś pozbawiło je krwi. Poza tym ich ciała są nietknięte.
Do zdarzenia doszło we wczesnych godzinach porannych dnia 6 kwietnia. Mężczyzna wspomina, iż nie tylko on został poszkodowany przez tajemniczego oprawcę. Na podwórzu sąsiada ujrzał bowiem 16 padniętych zwierząt a także pokryte krwią zagrody.
Dwa dni wcześniej, 4 kwietnia, Aurelio Tamay z Campeche widział dziwne stworzenie wychodzące z zagrody, gdzie trzymano drób. Ptaki wydawały się być nietknięte. Coś jednakże pozbawiło je krwi.
Spotkanie Mario Suareza
Dziennik Diario de Yucatan w wydaniu z 14 kwietnia pisze o ciemnej i przypominającej wyglądem wilka istocie, która zaatakowała Mario Suareza z Champoton. Mężczyzna przyznaje, iż 12 kwietnia b.r. istota zaatakowała go, kiedy ten udał się sprawdzić, co dzieje się z jego zwierzętami. Wiadomo także, iż kilka tygodni wcześniej inny mieszkaniec okolicy donosił o podobnych incydentach.
Inspektor sanitarny bada zabite rzekomo przez Chupacabras zwierzę (za: Diario Yucatan)
Około północy Mario Suarez zauważył, jak istota w ciemnym kolorze atakuje jego drób. Kiedy ten starał się ją przepędzić przy pomocy kija, istota (nie wydając żadnych dźwięków), odwróciła się w jego stroną i zraniła pazurami w klatkę piersiową.
Suarez jest zaskoczony sposobem, w jaki istota zabiła jego zwierzęta. Pojawia się niespodziewanie, zabija błyskawicznie i znika tak szybko, jak się pojawiła. Ogrodzenie domu mężczyzny jest wysokie na niemal dwa metry, ale drapieżnik nie miał trudności z pokonaniem go.
- Niemożliwe, aby jakiekolwiek zwierzę mogło go przeskoczyć - mówi.
Jego żona również wspomina, iż zdarzenie to jest co najmniej dziwne. Miejscowi mieszkańcy boją się ataków Chupacabras ponieważ pojawia się on w najmniej oczekiwanym momencie.
Chupacabras w Pustunich
Mieszkańcy Pustunich (stan Yucatan) również obawiają się o swój dobytek, po tym jak w okolicy zaczęły ginąć zwierzęta hodowlane i drób, zaś niektórzy obserwowali tam „ogromne i pokryte sierścią zwierzę”.
Ligia Couoh obok zagrody, którą zaatakowała Chupacabras (za: Diario Yucatan, yucatan.co.mx)Do ataków doszło m.in. w gospodarstwie Ligii Couoh.
Ligia Couoh obok zagrody, którą zaatakowało Chupacabras. Mieszkam tu 47 lat i czegoś takiego nie widziałam - mówi.
- Zwierzęta nie miały żadnych obrażeń, a jedynie dwa niewielkie otwory w karku. Na ziemi nie znaleziono kropelki krwi – mówi kobieta. Tego dnia to coś zaatakowało trzy owce, co musiało mu wystarczyć, gdyż czwarta posiadała jedynie zadrapania. Mimo wszystko zdechła następnego dnia. Zawiadomiłam policję – mówi, zaś na miejsce wkrótce przybył weterynarz. Lekarka powiedziała, że otwory w szyjach zwierząt były głębokie i wykonane przy pomocy zakrzywionych pazurów.
Ligia Couoh zwraca również uwagę na fakt, iż wydaje się jakby zwierze posiadało zdolność latania, bowiem ślady krwi znajdowały się w różnych, odległych od siebie miejscach.
Zobacz: Film poświęcony zjawisku Chupacabras. Zawiera liczne zdjęcia jej ofiar: 1 / 2 / 3 ... (YouTube)
- To, w jaki sposób to coś zabiło moje zwierzęta, napełnia mnie strachem. Mieszkam tu od 47 lat i nigdy nie widziałam czegoś podobnego.
Ligia Couoh dodała także, iż kiloro miejscowych obserwowało nocą wielkie owłosione stworzenie. Inni mieszkańcy donosili z kolei o pozbawionych krwi kaczkach i indykach.
Czym zatem jest Chupacabras? Po wyeliminowaniu przypadków, gdzie winę za zdarzenia ponoszą dzikie zwierzęta, wciąż pozostaniemy z wieloma charakterystycznymi śladami, jakie pozostawia po sobie Chupacabras, czymkolwiek jest. Istoty odpowiadające za ataki na zwierzęta w gospodarstwach Ameryki Środkowej i Karaibów, wciąż pozostają nieuchwytne. Do żywotności zagadki Chupacabras przyczynia się fakt, iż do masowych ataków dochodzi niespodziewanie i mają one nieregularny charakter.
Jak na razie Chupacabras nie udało się oficjalnie zidentyfikować, ani też schwytać. Nie istnieją niestety żadne wiarygodne fotografie przedstawiające domniemanego drapieżnika.
Wszystkich, którzy wątpią w realność tego, jak bardzo lokalne społeczeństwa zaniepokojone są działaniem Chupacabras, odsyłamy do artykułu S.Corralesa pt. „Noc Chupacabras”.
Serwis NPN
Źródło: S.Corrales – “Inexplicata – the Journal of Hispanic Ufology”. Fot.: Diario Yucatan, Vanguardia
News znalazłem na
http://npn.ehost.pl/serwis/index.php?op ... &Itemid=60Wiem wiem. Że dodałem to też w tamtym wątku ale niech i tu będzie.