Cytuj:
A jak to wygląda, ponieważ tak naprawdę nic o tym nie wiemy. Jest duże małe, pokryte łuskami?
W linku który podałem do wikipedii jest ilustracja i nawiązanie do wojowniczych żółwi ninja. Czyli na dobrą sprawę kappa wygląda jak żółw z miską na głowie w której to misce znajduje się życiodajny płyn, stawiam na piwo. Myślę, że więcej informacji o kappie należy szukać u źródła, czyli w legendach Japońskich i być może w historii, literaturze?
Cytuj:
Niby jak? Chiny mają swoją mitologię a Japonia swoją i te mitologie nic ze sobą nie mają wspólnego. Tylko wkurza mnie takie zachowanie czyli traktowanie Wietnamu, Korei i Japonii jako Chin!!! Przecież te kraje się tak od siebie różnią!!!
Niech ci będzie, ale to, że mają swoją mitologię, nie znaczy, że nie mogą czerpać z innych. Jeżeli on słyszał o kappie w Chinach to chyba bardziej prawdopodobne jest, że Chińczycy zapożyczyli ten mit od Japończyków, niż że naszemu nowemu koledze się kraje pomyliły i zamiast do Chin pojechał do Japonii i nawet o tym nie wiedział. Zresztą większość kultur posiada swoją kappe w postaci wodników, topielców, syren i innych różnych demonów które wciągały ludzi pod wodę.