"Tak" napisał(a):
"Schnappi" napisał(a):
większości - bo wiadomo na pewno, że niektóre formy żyły jeszcze 10 mln lat po obydwu kolizjach - skamieliny dinozarów znajdowano w skałąch pochodzących sprzez 55 mln lat......tak więc to nie było nawet to ,,wiele tysięcy" ale wręcz miliony lat....
Błąd. Znajdywano wprawdzie szczątki dinozaurów (i nie tylko) poniżej lini KT (65 mln. l. t.), lecz były to szczątki wypłukane/wywietrzone itd. z skał i zasypane nowymi, młodszymi osadami. Nigdy (przynajmniej jak dotąd) nie znaleziono szczątków dinozaurów w naturalnych pozycjach (czyli tak jak zdechły) poniżej linii KT.
Dzięki za info.
Słyszałem o tym w TV i czytałem na pewnej stronie, za bardzo nie mogłem zweryfikować.
"Tak" napisał(a):
"Schnappi" napisał(a):
Powstały strefy klimatyczne,
Wcześniej ich nie było?
Cytat za Hanną Dobrowolską, w książe
Gady:
Jak wskazują pokłady geologiczne, w erze mezozoicznej panował na Ziemi klimat przypominający dzisiejszy klimat podzwrotnikowy. Wspomniane zmiany spowodowały zmianę klimatu, który prawdopodobnie stał się bardziej suchy, kontynentalny; na dużych przestrzeniach leżących dalej od równika wystąpiły okresowe oziębienia, pojawił się strefowy układ klimatów, co prawdopodobnie przy mniej sprawnej (w porównaniu z ptakami i ssakami) regulacji termicznej mogło być poważną barierą ograniczającą możliwości życia.W końcu wtedy nawet Antarktydę porastała dżungla, w północnych rejonach Europy czy Ameryki półn. nie było mroźnych zim jak obecnie - trudno więc hcyba mówić o wyraźnie zaznaczonej strefie klimatu umierkowanego czy polarnego...jednek ja się za bardzo na tym nie znam, jesli gadam głupoty, to mnie koniecznie popraw!
"Tak" napisał(a):
"Schnappi" napisał(a):
chyba większość pterozaurów było opierzonych,
O tym słyszę po raz pierwszy, czy mógłbyś mi to trochę przybliżyć?
Odkryto skamieniałości pterozaurów, na których widoczne były odciski jakby włosów lub piór, poza tym wielu naukowców uważa, że aktywny lot wymagał dużych ilości energii co wiąże się ze stałocieplnością, a zwierzęta stałocieplne muszą mieć jakąś okrywę ciała zatrzymującą ciepło.
Więcej o tym było w którymś numerze National Geographic, potem poszukam i rozwinę, bo teraz nie mam czasu.
"Tak" napisał(a):
"Schnappi" napisał(a):
powstanie form o tak wysokiej inteligencji jak niektóre teropody (np.troodon)
Inteligencja troodona to tylko spekulacje. Wiadomo tylko, że miał duży mózg,
jak na dinozaura.
Z tego co mi wiadomo, niektóre późne, małe teropody miały w porównaniu do masy ciała większy mózg niż ludzie. Jasne, że inteligencja wcale nie zależy od stosunku masy mózgu do masy ciała, ale skoro miały duże mózgi, to czy nie jest logiczne spekulować, że był też inteligentny? ;p
Poza tym dzięki skamieniałościom wiemy, ze nawet wielkie teropody, jak gigantozaury i tyranozaury polowały czasem w stadach, co wymaga pewnej ilosci oleju w głowie - a miały gorzej rozwinięte mózgi niż np. troodon.
Zresztą, wystarczy spojrzeć na wspólczesne krokodyle - mają bez porównania mniejsze mózgi niż troodon, ale jednak są zaskakująco inteligentne - podkreślają to wszyscy zajmujący się nimi naukowcy i treserzy, a co uwidacznia się w możliwości szybkiego nauczenia ich reagowania na podstawowe komendy, dają się wytresować wręcz jak psy! Można je tez nauczyć reakcji na własne imię, można też wspomnieć o technikach polowania na ryby poprzez robienie sieci z własnego ciała, więc.....
No a w końcu krokodyle i raptory to (prawie) ta sama spółka...