Ogrodnicy w południowej Walii nie powinni być zaskoczeni jeśli tego lata znajdą w swoich kwietnikach białe, smukłe stworzenia, które pożerają dżdżownice. To "ślimak-widmo" (ysbryd). Stworzenie jest bezbarwne, nie ma oczu i żyje pod ziemią.
Naukowcy z Muzeum Narodowego Walii i Uniwersytetu Cardiff odkryli nowy gatunek ślimaka, któremu nadali walijską nazwę Selenochlamys ysbryda.
Ślimaki takie występują się m.in. w Turcji, Gruzji, ale po raz pierwszy natrafiono na niego w Wielkiej Brytanii. Odmiana ta nie była spotykana także w innych krajach europejskich.
W odróżnieniu od większości ślimaków, "ślimak-widmo" jest mięsożerny. Nocą zabija dżdżownice przy pomocy potężnych, podobnych do ostrzy zębów i pożera ofiarę niczym spaghetti.
Po zbadaniu anatomii ślimaka, naukowcy stwierdzili, że jest to nieopisany dotąd gatunek i ochrzcili go nazwą pochodzącą od walijskiego określenia ducha - ysbryd. Nazwa Selenochlamys ysbryda wydawała się odpowiednia dla tego upiornego, nocnego łowcy - uważa jeden z naukowców.
Ślimaka badał również Bill Symondson, ekolog z Uniwersytetu w Cardiff. Brak oczu i zabarwienia ciała wskazuje na to, że gatunek rozwijał się w jaskiniach - powiedział. Jego zdaniem ślimak ten trafił do Wielkiej Brytanii w roślinach doniczkowych.
Źródło: [url=http://wiadomosci.wp.pl/kat,18032,title,Miesozerny-slimak-widmo-zaatakowal-Wlk-Brytanie,wid,10145616,wiadomosc.html]Wirtualna Polska
Od siebie mogę dodać że ie jestem pewien czy jest to na pewno ślimak, "zęby" trochę mi nie pasują do tej grupy stworzeń. Czy jest możliwe żeby było to coś nie spokrewnionego ze ślimakiem? Może coś w stylu tego zwierzęcia które jest "drapieżnym" zlepkiem komórek?
Ostatnio edytowany przez Mangel, 11 Lip 2008, 14:50, edytowano w sumie 1 raz
|