Pierwsze primo:
niedźwiedzie. Polecam przeczytać to:
https://www.kryptozoologia.pl/480,2,artykul.htmlOgólnie radzę zapoznać się z gatunkami niedźwiedzi występujących na tamtym terenie (Ursus arctos isabellinus/pruinosus/syriacus, Ursus thibetanus znany też jako Selenarctos thibetanus, możliwy też podgatunek: syberyjski brązowy - Ursus arctos collaris). Niedźwiedzie to stworzenia najczęściej brane za wszelkie odmiany człowieka śniegu. Zwłaszcza ich ślady...
Drugie primo:
nazwy. Szerokopojęte hominidy występują pod wieeeloma nazwami na terenach Tybetu/Nepalu/Łańcucha Himalajów, a ich dokładne pochodzenie zazwyczaj nie jest znane i często z braku szczegółowych opisów nie wiadomo, czy widziano na danym terenie tą samą istote, a tubylcy nadali jej tylko inne nazwy (biorąc stworzenia z poszczególnych obserwacji za zupełnie inne gatunki). Dlatego lepiej mieć przy ten drobny spis nazw podzielonych na poszczególne tereny, który sporządziłem (niekiedy się powtarzają):
Himalaje ogólnie - Chemo, Chemong, Chu-ming, Churails, Chu-Teh, Hlo-mung, Meh-teh, Mig-Eye, Thlo-Mung.
Tybet: Metoh-Kangmi, Metch-Kangmi, Mi-chhem-po, Mi-bom-po, Mi-chen-po, Mi-shom-po, Nyalmo, Mirgod, Samdja, Ui-go, Yeti, Yeh-teh, Zes-tyrmak.
Nepal: Harrum-mo, Metoh-kangmi, Metch-kangmi, Mi-teh, Miteh, Mi-tre, Pyar-them, Rakshi-bompo, Rimi, Teh-Lma.
Te informacje to i tak tylko kropla w oceanie wiedzy potrzebnej na taką wyprawę, aby miała jakieś większe szanse...