Kryptozoologia

Obecny czas: 16 Lut 2025, 18:38

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Odp: Gnena
PostWysłany: 26 Maj 2008, 19:23 
Nowa krew
Nowa krew

Pierwsze pogłoski o okapi mówiły o "lesnym ośle". Czyli dokładnie o czymś nieprzystosowanym, niemożliwym: osły to zwierzęta stepowe. Potem okazało się, że z osłem nie miało to nic wspólnego. To jednak nas uczy, że nie można na tak wątłej podstawie skreslać tego typu relacji.
Z drugiej strony, mając świeżo w pamięci "Heban" Kapuścicńskiego, raczej wątpię w prawdziwośc tej historii. W ciągu tych stu lat od odkrycia okapi Afryka zmieniła się diametralnie. Widziałbym tutaj typową próbę naciągania białych - może będą chcieli zbadać sprawę, to i przewodnicy będą potrzebni i tragarze...

Zgłoś ten post

PostWysłany: 27 Maj 2008, 09:08 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Eirik w którym ty wieku żyjesz? Tragarzy to się już nie zatrudnia od kilku ładnych lat... za dużo buntów, kradzieży, ect.

Co do okapi, nazwa o której mówisz w tym wypadku nie ma nic do rzeczy. Jak widze cos podobnego do osła i żyjącego w lesie to jest to osioł leśny, to chyba oczywiste? No i z tego co wiem pierwsze relacje nie mówiły o jakiś bzdurnych błonach... Ogólnie okapi od pierwszysch doniesień był przedstawiany jako okapi i nic mu za bardzo nie dodawano.

Zgłoś ten post

PostWysłany: 27 Maj 2008, 10:26 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

Miejscowość: Kraków
Z tego co wiem w niektórych częściach Afryki dalej zatrudnia się tragarzy, a jedną z plotek o Okapi było że żyje jedynie w bagnistych wodach. :P

Zgłoś ten post

PostWysłany: 27 Maj 2008, 16:29 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

W który to częściach afryki zatrudnia się tragarzy?

Zgłoś ten post

PostWysłany: 29 Maj 2008, 19:18 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

W okolicach lasów deszczowych :P czyli równik( np. Kongo)
Logicznie nawet myśląc trudno jest chyba z całym sprzętem przejechać samochodem pomiędzy drzewami.

Dlatego wersja o naiwnych turytach i naukowcach mi się spodobała.

Zgłoś ten post

PostWysłany: 29 Maj 2008, 19:44 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Hamtaro nie żebym chciał Ci dzieciństwo niszczyć... ale przestań bzdury pisać. Żadna poważna grupa nie weźmie tragarzy. Za duże ryzyko że są wśród nich terroryści czy złodzieje. Co do lasów deszczowych, z tego co wiem tam zamiast ludzi to się używa łodzi.

Zgłoś ten post

PostWysłany: 29 Maj 2008, 20:02 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

A nawet jeśli to kto będzie wiosłował?

I dzieciństwa mi nie zniszczysz bo już je mam dawno za sobą :P

A teraz czy masz coś jeszcze do dodania na temat Genny czy nie bo mi się jakoś znudziła ta kłótnia o Okapi i tragarzach.

Zgłoś ten post

PostWysłany: 29 Maj 2008, 20:46 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

To o dzieciństwie to była ironia...

Wiosła są zbyteczne gdy pracuje silnik na rope.

Owszem, sporo. Zacznijmy od pytania mocno naukowego, co miałoby dać gnenie impuls do oderwania się od gałęzi ludzi czy szympansów? Izolacja? Wątpliwe, gdzie żyją afrykanie tam ewolucja przebiegała identycznie od czasów pierwszych homo.

Zgłoś ten post

PostWysłany: 29 Maj 2008, 21:27 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

Ok, Madagaskar też należy do Afryki, formy tam żyjące są nie podobne do tych w Afryce Środkowej.

Nie jest napisane gdzie dokładnie i na jak zróżnicowanym obszarze one żyją,jeśli żyją.( wyprzedzenie co do tego że Madagaskar jest wyspą ;))

Kolejne pytania?

Zgłoś ten post

PostWysłany: 29 Maj 2008, 21:49 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Setki (na początku wątku masz gdzie żekomo żyją).

1. Na co im te błony?
2. Na co im dzieci?
3. Czy to nie jest jak z polskimi "chochlikami" na wsi?
4. Od kiedy są widywane?
5. Czy obserwuje się je na drzewach, ziemi czy też gdzieś indziej?
6. Na kiego im te błony?
7. Czy gdzieś wspomniano że mogą/zdarza im się posługiwać narzędziami?
8. Możecie sobie wyobrazić małpe z błonami pławnymi?
9. Jak na ich obecność reagują inne zwierzęta?
10. Gdzie mają umieszczone oczy?
11. Jak się poruszają?
12. Te błony to jednak bezsensu są...
13. Ojej... to już pechowa liczba.
14. Jaki zapach wydzielają?
15. Czy zdarzają się walki między osobnikami?
16. Czym się w końcu żywią?
17. Jak z tym poziomem agresii?
18. Błona - to jest to co każda małpa musi mieć!
19. Jakie zwierzeta i rośliny kożystają na ich istnieniu.
20. Tom się rozpisał.

Zgłoś ten post

PostWysłany: 01 Cze 2008, 09:42 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

Po pierwsze pytania nr 1,6,8,12,18 są tym samym pytaniem, na które była już odpowiedź wcześniej innego użytkownika czyli możliwe że to po prostu naciągnięcie faktów.

2.Porywanie dzieci to prawdopodobnie także naciągnięcie.

3.Chochliki są polskie i to jest na pewno wymysł( tak przynajmniej uważam :P)

4.Nie wiem ale jeśli będą jakieś informacje to Ci dam znać.

5.Jest zbyt mało obserwacji i donosów żeby Ci na to odpowiedzieć( ale małpa to i drzewo i ziemia).

7. Szympansy też używają ,,narzędzi".

9. A jak reagują na naszą lub innych zwierząt, albo uciekają przed nimi, albo nie zwracają uwagi.

10.Przepatrz galerie naczelnych i zobacz gdzie małpy mają oczy.

11.Na to Ci nie odpowiem bo ich nie widziałem i jest zbyt mało obserwacji ( mogą być tylko domysły).

14.Zapytaj tamtejszych tubylców.

15.U każdego gatunku zwierząt, zdarza się jakiś rodzaj walki między osobniczej( nawet u człowieka).

16..Jeśli żyją na drzewach to owocami, jeśli w wodzie to rybami lub innymi żyjącymi tam stworzeniami, a na ziemi to padliną,korzonkami i lub innymi zwierzętami.

17.Poziom agresji wg tubylców jest wysoki zapewne, ale składa się na niego kilka czynników ( np. zachowanie tubylców przy spotkaniu, albo poziom głodu Gneny lub okres życia).

18.Możliwe że kontrolują ilość jakiegoś gatunku na tym terenie. A rośliny może nawożą swoimi odchodami.

Jeszcze jakieś pytania?

Zgłoś ten post

PostWysłany: 01 Cze 2008, 11:40 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Jasne że są inne, ale najpierw odpowiedz porządnie na te które zadałem i nie udawaj greka. Każda twoja odpowiedź była nieprzemyślana, nic nie wnosząca i zwyczajnie zbędna. Jeśli pytam o rozstaw oczu to mam w tym swój cel i chce wiedzieć jak u Gneny to wygląda a nie jak na fotce szympansa.

Nie wiesz nic a starasz się robić za wikipedię...

Zgłoś ten post

PostWysłany: 01 Cze 2008, 11:54 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

W takim razie poszukaj Gneny i sam zobacz jak wygląda rozstaw jej oczu. :P

Z wikipedi korzystam rzadko więc nie rozumiem o cco Ci chodzi.

Trudno jest powiedzieć jak wyglądają oczy Gneny skoro mało osób ją widziała.

I pomyśl nad pytaniami bez podkreślania wszystkiego jednym.

I podaj pytania od razu przy odpowiedzi, na które źle odpowiedziałem, żebym nie robił tzw. przez Ciebie ,,spamu".

Zgłoś ten post

PostWysłany: 01 Cze 2008, 12:21 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Hamtaro napisał(a):
Po pierwsze pytania nr 1,6,8,12,18 są tym samym pytaniem, na które była już odpowiedź wcześniej innego użytkownika czyli możliwe że to po prostu naciągnięcie faktów.

2.Porywanie dzieci to prawdopodobnie także naciągnięcie.

3.Chochliki są polskie i to jest na pewno wymysł( tak przynajmniej uważam :P)

4.Nie wiem ale jeśli będą jakieś informacje to Ci dam znać.

5.Jest zbyt mało obserwacji i donosów żeby Ci na to odpowiedzieć( ale małpa to i drzewo i ziemia).

7. Szympansy też używają ,,narzędzi".

9. A jak reagują na naszą lub innych zwierząt, albo uciekają przed nimi, albo nie zwracają uwagi.

10.Przepatrz galerie naczelnych i zobacz gdzie małpy mają oczy.

11.Na to Ci nie odpowiem bo ich nie widziałem i jest zbyt mało obserwacji ( mogą być tylko domysły).

14.Zapytaj tamtejszych tubylców.

15.U każdego gatunku zwierząt, zdarza się jakiś rodzaj walki między osobniczej( nawet u człowieka).

16..Jeśli żyją na drzewach to owocami, jeśli w wodzie to rybami lub innymi żyjącymi tam stworzeniami, a na ziemi to padliną,korzonkami i lub innymi zwierzętami.

17.Poziom agresji wg tubylców jest wysoki zapewne, ale składa się na niego kilka czynników ( np. zachowanie tubylców przy spotkaniu, albo poziom głodu Gneny lub okres życia).

18.Możliwe że kontrolują ilość jakiegoś gatunku na tym terenie. A rośliny może nawożą swoimi odchodami.

Jeszcze jakieś pytania?

Już wyjaśniam co źle i dlaczego.

Pytania na które odpowiedziałeś (jak i te od których szczupakiem się wywinąłeś) nie były kierowane bezpośrednio do Ciebie a do wszystkich którzy mogą na nie odpowiedzieć. Co do tych które udzieliłeś to:

2. Tak? A ja znam przypadki porywania ludzkich dzieci przez naczelne. Pytałem po co im te dzieci.
3. Są nie tylko polskie ale ogólnie słowiańskie. Do tego wszyscy wiemy że to są tylko echa ludowych legend i nie należy brać ich na powarznie. Dodam ze to pytanie było czysto teoretyczne i chodziło w nim bardziej czy gnena nie spełnia podobnej roli dla tubylców jak one dla nas.
4. To daj znać jak coś znajdziesz a niej że dasz znać...
5. A także słońce, księżyc, ogień, woda, KAPITAN PLANETA!
7. Także goryle, pawiany, orangutany ale i kruki, jaszczurki... nic nowego mi nie powiedziałeś. Zwłaszcza że pytałem o naszą małpkę a nie o szympansy.
9. To było naprwadę głębokie...
10. Chyba Ci już powiedziałe... dodam że pytanie skierowane było do tych co wiedzą a nie tych co zgadują.
11. Ponownie, nie wiesz = nie zabieraj głosu.
14. j/w.
15. Serio? Kolejna głęboka myśl "wujka dobra rat/da". Pytam, oczekuje żetelnej odpowiedzi.
16. Jak na drzewie to koniecznie owocami? Jak Gepard je gazele na drzewie to znaczy że ją tam złapał?
17. Że jak? Więcej Chaosu niż treści w tej wypowiedzi....
18. Zgaduje że chodziło o 19-ste więc na nie odpowiem. Poraz n-ty mówisz coś czego nie wiesz, ja będąc amatrorem znającym Afrykę tylko z google wiem jakie gatunki mogłyby skorzystać na istnieniu takowych małp. Ty zaś zapodajesz jakieś mongolskie teorie które nie mają ani ładu, ani składu, ani nawet porządnych danych.

Co do tekstu o wikipedii, chodziło mi o to co włąśnie robisz. Piszesz z taką pewnością że możnaby pomyśleć że nawet wiesz o czym piszesz... szkoda że to tylko pozory...

Zgłoś ten post

PostWysłany: 01 Cze 2008, 12:35 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

ok więc postaw się w mojej sytuacji i odpowiedz na swoje pytania.

Jeśli chodzi o dzieci, to napisałem to co o tym myślę( coś jak Ty że Gneny nie istnieją) .

Możliwe że spełniają w tej chwili znalazłem artykułu w którym pisze że to jest stara legenda Afrykańska ( legenda często ma ziarnko prawdy w sobie).

Jeśli chodzi o walki osobnicze, to podaj zwierzęta wielkości lub większe od małpy które nie walczą ze sobą.

Jeśli Gneny są drapieżne to resztki które zostawią mogą zjeść padlinożercy.

A z poziomem agresji to wypowiedź jest właściwa, a jeśli jej nie rozumiesz to Twój problem.

Nie ma opisów rozstawienie oczu, ale jeśli coś znajdziesz to daj mi znać.

Zgłoś ten post

PostWysłany: 01 Cze 2008, 12:49 
Średnio zaawansowany
Średnio zaawansowany

ok najnowsze informacje mówią że strzelają strzałami w ludzi.

A druga to możliwe wytłumaczenie Gneny-a mianowicie że było to plemię pigmejów mieszkających na drzewach, a z mojej strony jest to bardzo możliwe ponieważ mogli ubierać na siebie futra dla kamuflażu.

Zgłoś ten post

PostWysłany: 02 Cze 2008, 21:06 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
O tak, nie ma to jak zakładać na siebie futra, żeby się kamuflować wśród drzew i w dodatku topić we własnym pocie. No i de tego, aby się lepiej ukryć zrobić se błony z plasteliny i porywać dzieci, żeby ich wychowywać na swoje, bo swoich nie mają...

Zgłoś ten post

PostWysłany: 02 Cze 2008, 23:25 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Hamtaro napisał(a):
ok najnowsze informacje mówią że strzelają strzałami w ludzi.

Pewnie, i może jeszcze jak chupacabra strzelają kolcami, plują keczupem tabasco i sikają kwasem solnym?
Skąd ty w ogóle, Hamtaro, wziąłeś taką informację?

Zgłoś ten post

PostWysłany: 03 Cze 2008, 16:09 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Panowie! A może to wogóle jest neandertalczyk który się uchował i zminimalizował w afryce?! Do tego mógłby być na bardzo wysokim poziomie rozwoju i tylko dla rekreacji biegać nagolasa po lasach. Bo jak i strzały i futra to może i lasery i atlantyda i jej zaginiona cywilizacja? Wszak, jak juz kiedyś mówiłem, dobra historyjka wymaga dobrej oprawy w postaci wypasionych efektów specjalnych.

Jakby nie było obrońcy małpy o nazwie Gnena nie potrafią podać przekonywujących dowodów na ich istnienie. Nic, poza ich żarliwą chęcią, nie daje jej szans na zaistnienie. Sugeruje zamknąć lub chociaż nadać kierunek tej dyskusji nim zaczniemy tu grać w skrable...

Zgłoś ten post

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz [ 49 posty(ów) ] Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników