Kryptozoologia

Obecny czas: 29 Lis 2024, 08:57

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Turniej paleontologiczny
PostWysłany: 12 Lut 2007, 08:48 
Nie widziałem jeszcze na stronie turnieju o takiej tematyce, więc go zakładam. Zapraszam do odpowiadania na pytanie!

CTZWZ? (Co to za wymarłe zwierzę/ta?)

http://img154.imageshack.us/img154/4886/paleo1of5.jpg

Za zagadkę można zdobyć dwa punkty! (jeden za krokodyla, drugi za dinozaura)

Zapraszam do zabawy! :)

P.S. - Czas trwania turnieju - DO 14 lLUTEGO, gdyż 16 wyjeżdżam i chcę zacząć drugą rundę przed wyjazdem! (będzie to bardziej rozbudowana zagadka) :)

Ostatnio edytowany przez Domimen, 12 Lut 2007, 15:01, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: 12 Lut 2007, 12:52 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
[hide] 2 kolosy made in Afryka, czyli Suchomimus(krewny spinozaura) i Sarchozus [/hide]
I tak apropo, zakończ swój poprzedni turniej z pewnym ssakiem, bo czekamy na drugą runde ;)

PostWysłany: 12 Lut 2007, 16:18 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
[hide]Dinozaur to z pewnością Baryonyx, a jeśli chodzi o krokodyla to stawiam na Deinozucha, tylko on z krokodyli długopyskich występował na tym samym terenie co Baryonyx :)[/hide]

PostWysłany: 12 Lut 2007, 19:57 
Redaktor
Awatar użytkownika

[hide] Krokodyl ten to największy krokodyl jaki kiedykolwiek żył na ziemi czyli afrykański Sarkozuch (Sarcosuchus imperator)-był on w którymś z odcinków wędrówek z bestiami(ok/110 mln. lat temu)a obok niego prawdopodobnie dinozaur-teropd czyli Suchomimus opisany dopiero w 1997 roku.[/hide]

PostWysłany: 12 Lut 2007, 20:01 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dzięki Caniche, wreszcie mogę wkleić swojego posta! :D
[hide]Ha! mam ten nr. NG! :D
Dinozaur to Suchomimus tenerensis, a krokodyl to słynny ,,Superkrokodyl" Sarcosuchus imperator.[/hide]

I zaręczam, że to jest skopiowana odpowiedż, którą miałem wysłąć przed tym mimowolnym podejrzeniem odpowiedzi. :)

PostWysłany: 13 Lut 2007, 20:13 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
[hide]Wychodzi, że jestem nie na czasie z najnowszą wiedzą ;)[/hide]

PostWysłany: 13 Lut 2007, 20:29 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

[hide]
"Caniche" napisał(a):
[hide] Krokodyl ten to największy krokodyl jaki kiedykolwiek żył na ziemi czyli afrykański Sarkozuch (Sarcosuchus imperator)-był on w którymś z odcinków wędrówek z bestiami(ok/110 mln. lat temu)

Ino jeden:
Sam napisałeś, że żył ok. 110 mln lat temu, a więc w erze mezozoicznej, a wędrówki z bestiami rozgrywały się w erze kenozoicznej....więc nie mogło go tam być... :P ;]
Może mię pamięć zawodzi....ale jedyny krokodyl jakiego pamiętam z wędrówek z DINOZAURAMI był gdzieś na terenie współczesnej półn. Ameryki, więc to Sarcosuchus na pewno nie był...

Ino dwa:
Do najwększego krokodyla wszechczasów, to mu sporo brakowało - większe były 15-metrowe Phobosuchus i Deinosuchus, i nie wiem czy też nie kajman Purrasaurus, a już absolutnie największy był mega-gawial Rhamphosuchus - do 17 m.....[/hide]

PostWysłany: 14 Lut 2007, 17:28 
Dobre odpowiedzi:

Kiedrzu (2 pkt) (co prawda pomylił się w nazwie krokodyla, ale przyjmuję że to literówka)
Caniche (2pkt)
Schnappi (2 pkt)

Następna runda w drodze!

PostWysłany: 14 Lut 2007, 20:18 
Redaktor
Awatar użytkownika

"Schnappi" napisał(a):
Może mię pamięć zawodzi....ale jedyny krokodyl jakiego pamiętam z wędrówek z DINOZAURAMI .....

Sorry, pomyliłem się...chodziło mi o te dinozaury i inne gady mezozoiku...ciągle myśle o tych ssakach z wędrówek z bestami..bo chcę zrobić turniej o kopalnych ssakach kenozoiku

"Schnappi" napisał(a):
Ino dwa:
Do najwększego krokodyla wszechczasów, to mu sporo brakowało - większe były 15-metrowe Phobosuchus i Deinosuchus, i nie wiem czy też nie kajman Purrasaurus, a już absolutnie największy był mega-gawial Rhamphosuchus - do 17 m.....

Gdzieś czytałem kiedyś że był największy(chyba 12 metrów).....ale na pewno masz rację, jesteś przecież specem od gadów...i pewnie ten supergawial był największy......aczkolowiek wydaje mi się że niedługo naukowcy mogą odkryć jeszcze większego krokodyla....

już zamykam....

Ostatnio edytowany przez quatl pietrzak, 14 Lut 2007, 20:20, edytowano w sumie 1 raz

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów. [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników