No wreszcie mogę zakończyć tą zagadkę....trudną, zaznaczam.
1. Te tajemnicze figurki przedstawiały....Nyaminyami.
Jest to kryptyda mieszkająca ponoć w jeziorze Kariba w Zimbabwe.
W tamtejszych rejonach, uznawana jest ta bestia jako wodne bóstwo. A co za tym idzie, sporo można spotkać takich figurek symbolizujących tą bestie. Oto co mi "googlowa" wyszukiwarka grafik znalazła. Trza było tylko wpisać Nyaminaymi.
http://images.google.pl/images?client=f ... %B3w&gbv=2Od tej kryptydy zalatuje legendą, ale nie oznacza to, że w jeziorze Kariba, nie pływa jakieś nieznane nauce zwierzę. NN był często obserwowany przez tamtejszych tubylców(aczkolwiek w obecnych czasach, nie ma żadnych informacji o obserwacji tego stwora). W tamtejszej okolicy, żyją krokodyle, hipopotamy, warany, duże gatunki sumów, ale tubylcy twierdzą, że NN nie jest żadnym z tych zwierząt. Twierdzi się, że NN może być nieznanym gatunkiem morświna(w mirę dużego), jednak nie wiem tylko skąd oni tego zębowca wytrzasnęli, stwór ten miał posiadać, wężowatą sylwetkę, a to jako tako do morświna nie pasuje. Wspomina się też, że NN może być być wyjątkowo dużym okazem suma lub jakimś prawaleniem...coś a'la basilozaur.
2. Tatzelwurm
Są dwie wersje wyglądu tej besti.
Pierwsza, wężowata...tatzek ma "serpentową" sylwetkę + ma parę krótkich kończyn
Druga, scynkowata...tatzek ma scynkowatą(tudzież wspomina się, że tatz miał być podobny także do helodermy) budowę ciała(ten właśnie tatz, był w mojej zagadce) i bodajże ma 4 kończyny...swoją drogą, oto scynk -
http://www.drapie.republika.pl/Scynk.jpg3. Bunyip
Rysunek przedstawia, dosyć nietypowy wygląd tej kryptydy...
4. Boobrie
Zresztą kryptyda, ponoć inaczej wygląda...ta wersja, w mojej zagadce przypomina nielotnego ptaka drapieżnego w stylu Diatyrmy, czy Fororaka(oba zresztą, dawno temu wyginęły). W rzeczywistości Boobrie, ma przypominać sporego indyka lub bażanta...
No i bonus....
Każdy był blisko, bo ową kryptydą była Saltie....
Szkic ten, został sporządzony na podstawie obserwacji kilku naocznych świadków. Obserwowane przez nich zwierzę, właśnie tak wyglądało. Zwierz ten posiadał węgorzowatą sylwetkę....wtedy też zaczęto przypuszczać, że Saltie może być jakimś nieznanym gatunkiem z rodziny węgorzokształtnych...
To były trudne...i to mi chodziło...
Tryk - 1
Schnappi - 3
Ajris00 - 2
Chupas - 2
FiFi - 1
Picu - 1
Virgo - 3